Guvernul lui Silvio Berlusconi a aprobat vineri un proiect de lege care restrange folosirea interceptarii convorbirilor telefonice in sistemul juridic, chiar cu riscul ingreunarii unor anchete, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Ministrul justitiei, Angelino Alfano, a anuntat ca interceptarile vor fi de acum inainte limitate la infractiunile pasibile de mai mult de zece ani de inchisoare, fata de cinci, pana acum.

Jurnalistii care vor publica interceptari acoperite de secretul instructiei vor risca pedepse de 1-3 ani de inchisoare (fata de 30 de zile si amenda), a precizat ministrul, dupa Consiliul de ministri.

Recurgerea la interceptari "a degenerat, iar dreptul cetatenilor la viata privata a fost incalcat de prea multe ori", a spus ministrul. "Este un text echilibrat, in acord cu normele europene", a asigurat el.

Berlusconi, chiar el victima a publicarii unor interceptari, care l-au dus de mai multe ori in fata justitiei, dorea initial sa limiteze aceasta practica la afacerile de terorism si mafia. In fata protestelor judecatorilor, ale stangii si chiar ale unor politicieni din propria tabara, a fost nevoit sa accepte un compromis. Sub presiunea aliatilor populisti din Liga Nordului, regula de zece ani este vizata de mai multe exceptii, mai ales pentru afacerile privitoare la infractiuni comise impotriva administratiei (mai ales coruptia).

Guvernul a spus ca mai mult de 100.000 de persoane au avut convorbirile interceptate in Italia, tara detinand astfel un record mondial in materie. Cifrele sunt insa contestate de magistrati, care le evalueaza la circa 30.000.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.