NATO a aprobat joi crearea unei noi forte de securitate in Kosovo, demonstrandu-si astfel intentia de a asigura stabilitatea fostei provincii sarbe cu populatie majoritara de etnie albaneza, in pofida impotrivirii vehemente a Rusiei si a Serbiei fata de independenta teritoriului,transmite AFP.

Forta de Securitate pentru Kosovo, KSF, va fi "o forta noua, profesionista si multietnica", plasata sub control civil si "echipata cu arme usoare", a declarat purtatorul de cuvant al Aliantei, James Appathurai.
Cu cateva ore inainte, Kosovo anuntase ca a primit o scrisoare din partea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, care autorizeaza "reconfigurarea" prezentei internationale in teritoriu dupa intrarea in vigoare a Constitutiei, in 15 iunie.

In paralel, a precizat Appathurai, "NATO va superviza dizolvarea Kosovo Protection Corps (KPC)", o forta care, cu sprijinul Aliantei, a fost formata in 1999, fiind alcatuita in special din fosti membri ai UCK, militia separatista de etnie albaneza care s-a luptat cu armata sarba.
"Pentru inceput", noua forta KSF "va trebui sa faca fata situatiilor de urgenta, se va ocupa de recuperarea exlozibililor si de protectia civila", a precizat purtatorul de cuvant al NATO. "Controlul frontierelor va ramane responsabilitatea KFOR" si a celor aproximativ 16.000 de soldati ai sai, a subliniat Appathurai.
Aceasta forta ar trebui sa aiba efective de aproximativ 2.500 de persoane, a estimat un diplomat NATO.
Decizia, care nu va fi pe placul Moscovei si Belgradului, a fost adoptata oficial in Consiliul Nord-Atlantic, din care fac parte cele 26 de state membre, inainte de deschiderea unei reuniuni a ministrilor apararii din NATO, consacrata in parte situatiei din Kosovo si rolului KFOR.

In fata ministrilor NATO si a omologilor lor din alte opt tari care contribuie la KFOR, secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a confirmat ca Alianta si-a fixat "noi sarcini" care ii permit "sa ajute Kosovo sa isi perfectioneze institutiile democratice necesare".

Pentru NATO, principala preocupare este ca, in perioada delicata de tranzitie care incepe prin intrarea in vigoare, duminica, a Constitutiei Kosovo, sa nu fie nevoie ca soldatii KFOR sa indeplineasca sarcini de politie.

Misiunea ONU - MINUK - va transfera duminica responsabilitatile pe care le exercita din 1999 in fosta provincie sarba institutiilor noului stat si misiunii EULEX trimisa de Uniunea Europeana pentru a ghida politia si justitia kosovara.

Opozitia Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate, a incetinit desfasurarea misiunii europene. Deocamdata, in Kosovo au ajuns numai intre 300 si 1.900 de juristi, politisti si vamesi.
In fata acestei intarzieri, NATO vrea ca ONU sa ii garanteze ca cei 16.000 de soldati din forta sa insarcinati cu securitatea Kosovo nu vor trebui, intre timp, sa se ocupe de mentinerea ordinii, deoarece nu au competenta sa se ocupe de sarcinile politiei sau de interventii antirevolte.

Secretarul american al apararii Robert Gates a subliniat ca le-a spus omologilor sai din NATO ca forta "KFOR nu trebuie sa se afle in prima linie". "Vreau numai sa ma asigur ca nu vom schimba natura misiunii (KFOR - n.red.) intr-un mod care ar fi inacceptabil", a explicat el.

Ministrii apararii din NATO urmeaza sa participe vineri, impreuna cu colegul lor rus Anatoli Serdiukov, la un Consiliu NATO-Rusia, in cursul caruia ar putea fi abordat si dosarul Kosovo, impreuna cu alte subiecte de frictiune ca Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), Georgia sau scutul american antiracheta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.