Cel putin 28 de persoane si-au pierdut viata ieri seara, dupa ce un avion sudanez cu 217 persoane la bord a luat foc la aterizarea pe aeroportul din Khartoum, au declarat astazi surse oficiale citate de Reuters.

Seful serviciilor medicale ale aeroportului, generalul Mohamed Osman Mahjoub, a declarat ca autoritatile au inregistrat deocamdata 123 de supravietuitori, dar alte 66 de persoane sunt date disparute. Toboganele de urgenta ale avionului au permis evacuarea supravietuitorilor.

Douazeci si opt de cadavre au fost transportate la o morga din apropie, a afirmat Mahjoub, adaugand ca este posibil ca cele 66 de persoane disparute sa fi supravietuit si sa fi parasit aeroportul, in confuzia generala care a urmat incendiului. Surse de la o morga din apropiere de aeroportul din Khartoum a confirmat ca a primit 28 de cadavre.

Un purtator de cuvant al aviatiei civile sudaneze a afirmat ca toti membri echipajului, cu exceptia unuia, au fost gasiti in viata. "Numararea supravietuitorilor a fost complicata pentru ca in timpul alarmei si in confuzia care s-a creat, oamenii s-au imprastiat, iar unii par sa fi parasit zona aeroportului", a adaugat el.
Autoritatile nu au anuntat nationalitatile victimelor.

Avionul, un Airbus apartinand companiei Sudan Airways, transporta 203 pasageri si 14 membri ai echipajului si decolase din capitala iordaniana Amman.

Aeroportul din Sudan a fost afectat ieri de o furtuna de nisip si de ploi torentiale, au declarat surse oficiale.

Televiziunea sudaneza a difuzat imagini cu pompieri care stropeau cu furtunul fuselajul in flacari al avionului. Flacarile pareau sa distruga fuselajul si cabina, dar echipele de interventie au reusit, in cele din urma, ca stinga incendiul.

"In prezent se desfasoara o operatiune de recuperare a cadavrelor din avion", a declarat directorul adjunct a politiei, Al Adel Ajeb, intr-un interviu acordat televiziunii. "Este o operatiune dificila, pentru ca unele cadavre sunt carbonizate complet sau exista doar parti de cadavre", a adaugat el.

Ministrul sudanez al transporturilor, Mabrouk Mubarak Salim, a anuntat ca s-a produs o explozie la motorul de la aripa dreapta a avionului. "Deocamdata nu avem informatii precise, dar credem ca vremea a fost principala cauza a ceea ce s-a intamplat", a adaugat el.

"Nu stim daca (incendiul a izbucnit -n.red.) din motive tehnice", a spus si directorul aeroportului, Yusuf Ibrahim, pentru televiziunea sudaneza. "Avionul venea din Amman si Siria (...). A aterizat in siguranta pe aeroportul din Khartoum si (pilotii - n.red.) au vorbit cu turnul de control, care le-a spus unde sa mearga. Atunci s-a produs explozia", a explicat Ibrahim.

Un pasager a declarat ca avionul a incercat sa aterizeze pe aeroportul din Khartoum, dupa care capitanul a anuntat ca nu poate ateriza din cauza conditiilor meteororlogice nefavorabile. Apoi, aparatul s-ar fi indreptat spre Port Sudan, inainte de a se intoarce la Khartoum o ora mai tarziu.

"Cand (pilotul - n.red.) a incercat sa aterizeze, s-a produs accidentul", a explicat pasagerul pentru televiziunea sudaneza.

Un alt supravietuitor, Al Haj Bashir, a subliniat ca aterizarea de la Khartoum nu s-a derulat in conditii normale si ca a avut loc "o explozie la aripa dreapta", la doua sau trei minute dupa ce a aterizat avionul.
In iulie 2003, 115 persoane, intre care un responsabili militar sudanez de rang inalt si opt straini, au murit intr-un accident petrecut in estul tarii in care a fost implicat un avion al liniilor interne ale companiei nationale Sudan Airways.

Numai un copil a supravietuit. Pilotul avionului semnalase atunci "probleme tehnice" la circa zece minute de la decolarea aparatului, un Boeing 737, de pe aeroportul din Port Sudan, la Marea Rosie. Pilotul anuntase ca incearca sa revina pe aeroport, dar s-a prabusit la 18 kilometri departare. Autoritatile sudaneze au spus ca lipsa de piese de schimb, din cauza sanctiunilor americane, a fost la originea accidentului.

Daca accidentele unor avioane comerciale sunt rare in Sudan, cea mai mare tara din Africa, mai multe avioane militare s-au prabusit in tara incepand din 1998.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.