In Republica Irlanda are loc joi un referendum asupra Tratatului de la Lisabona, tratatul care inlocuieste constitutia europeana respinsa de francezi si olandezi in 2005. Ultimele sondaje de opinie au produs consternare la Bruxelles, sugerand ca tratatul care permite functionarea Uniunii cu 27 de membri este in pericol.

Irlanda voteaza la 12 iunie in singurul referendum organizat asupra Tratatului de la Lisabona.

In celelalte tari membre s-a luat precuatia ca tratatul sa fie ratificat de parlamente.

Referendumul din Irlanda ameninta acum ca o tara a carei populatie reprezinta mai putin de unu la suta din populatia de 490 de milioane a Uniunii sa blocheze tratatul de reformare necesar pentru functionarea Uniunii cu 27 de membri.

Primul ministru al Irlandei Brian Cowan a confirmat ca in cazul unui vot negativ, Tratatul de la Lisabona ar fi mort.

"Evident ca da. Tratatul trebuie ratificat de fiecare tara si daca o singura tara nu il ratifica tratatul nu intra in vigoare", a spus premierul irlandez.

El a aparut luni la o conferinta de presa, insotit de liderii celor doua principale partide de opozitie, lansand impreuna un apel sa se voteze da in referendum.

Premierul a spus totodata ca el crede ca se va vota da, fiindca este in interesul Irlandei, care a beneficiat mult de pe urma Uniunii.

Dar potrivit sondajelor, votul pentru NU castiga teren si saptamana trecuta un sondaj a gasit pentru prima oara in frunte votul negativ.

Situatia a produs consternare la Bruxelles si au inceput sa se auda apeluri ingrijorate ale oficialitatilor din alte tari europene, cerand irlandezilor sa spuna DA.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.