Scoaterea unui san pentru un simplu nodul, extirparea unei jumatati de plaman pentru o pleurezie: medicii italieni de la o "clinica a ororilor" care au facut operatii inutile doar pentru a castiga mai multi bani incep sa fie interogati marti, la Milano, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Scandalul privitor la clinica Santa Rita din Milano este prezentat pe prima pagina a ziarelor de azi, in timp ce tara este in stare de soc. In total, 14 persoane sunt acuzate in acest dosar: 13 medici si proprietarul clinicii, un notar in varsta de 75 de ani, Francesco Paolo Pipitone.

Capetele de acuzare merg de la frauda asupra sistemului de asigurari la omucidere voluntara cu circumstante agravante de "cruzime", potrivit politiei financiare. In total, 86 de persoane au fost operate abuziv numai pentru ca medicii sa castige mai multi bani. Ei faceau operatii mai serioase decat era necesar, ceea ce permitea obtinerea unor sume mai mari platite de asigurarile sociale, potrivit Parchetului, a carui ancheta a fost deschisa in ianuarie 2007 in urma unui denunt anonim. Moartea a cinci pacienti este de asemenea considerata "suspecta".

Actul de acuzare de 200 de pagini a provocat un soc. Medicii au operat pacienti "fara nicio consideratie pentru suferinta lor, operatii care au agravat" starea bolnavilor, potrivit Parchetului, care adauga ca aceste interventii "inutile" devenisera un mijloc de a se obtine profit. Acuzarea citeaza mai ales cazul unei femei de 42 de ani, careia i-a fost scos un san pentru ca avea doi noduli, dintre care unul de grasime, cazul unei tinere de 18 ani care a suferit aceeasi operatie pentru un adenom fibromatos care nu era canceros sau cazul unui barbat de 38 de ani care avea o pneumonie si care ar fi putut fi tratat cu antibiotice, dar caruia i-a fost scoasa o parte dintr-un plaman.

O femeie de 88 de ani a fost operata de trei ori, fiecare interventie fiind taxata cu 12.000 de euro. O alta pacienta, in varsta de 85 de ani, care suferea de dificultati respiratorii si care era suspectata ca ar fi avut o tumoare la un plaman, a fost operata pe loc "in pofida unui risc ridicat", fara sa fi fost efectuata macar o biopsie. Femeia a murit.

Medicul-sef Massone, caruia ii placea sa i se spuna "Arsene Lupin al chirurgiei", a externat un baiat atins de tuberculoza, care si-a contaminat apoi intreaga clasa, a povestit un medic de la clinica unei prietene. "Un pacient care suferea de tuberculoza a fost considerat ca suferind de o tumoare", a carei extirpare a fost facturata la 20.000 de euro, a adaugat medicul.

"Departamentul de chirurgie toracica a devenit un lant de montaj cu muncitori cu bisturiu, care lucrau la bucata", a subliniat La Stampa.

Toti medicii acuzati au fost suspendati de luni. Asociatia medicilor catolici a denuntat marti deriva unei clinici care a devenit o "uzina", cerand "un control mai strict la sistemul privat de sanatate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.