Reuniunea FAO la nivel inalt de la Roma, de la sfarsitul saptamanii, avand ca tema principala gasirea unei solutii pentru eradicarea foametei in lume si combaterea cresterii preturilor la alimente, s-a terminat “cu un gust amar pentru participanti si o senzatie generala de infrangere”, subliniaza cotidianul spaniol “ABC”.
In afara de polemicile provocate de Cuba, Venezuela si Argentina, tarile afectate de problema foametei si-au exprimat scepticismul fata de concluziile reuniunii. Presedintele Senegalului, Abdoulaye Wade (foto), a calificat reuniunea ca pe “o pierdere de timp. A fost o reuniune ca toate celelalte, din aceasta cauza sunt deceptionat”. Documentul final a fost dat publicitatii cu intarziere de o zi, la 7 iunie, si ofera doar solutii generale la o problema care este vitala pentru 800 de milioane de locuitori ai lumii. Doar pentru Africa a fost adoptata o masura concreta, gratie directorului-general FAO, Jacques Diouf, prin semnarea “Memorandumului privind revolutia verde”, acord ce prevede sprijinirea in continuare a cultivarii zonelor de pe continentul african in conditii bune. Directorul general al FAO a mai subliniat ca “fiecare tara este libera sa-si exprime opinia, dar FAO si directorul sau general nu primesc instructiuni de la nicio tara”, referindu-se la unele critici despre influentarea deciziilor de catre Statele Unite.

Deceptia in legatura cu rezultatele Reuniunii FAO s-a putut observa si la Vatican, al carui ziar “L’Observatore Romano” titra “Multe vorbe, nicio solutie”. Fostul reprezentant ONU pentru Dreptul la Alimentatie, Jean Ziegler, a declarat ca “exista riscul ca foametea sa se extinda, in loc sa fie combatuta”. El a criticat, de asemenea, UE, pentru ca nu s-a angajat sa reduca subventiile agricole, care conduc la o situatie de concurenta pentru agricultorii din tarile in curs de dezvoltare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.