Zeci de mii de soferi de camioane din Spania au inceput o greva pe termen nedefinit, protestand fata de preturile ridicate la carburanti. Li s-au alaturat si colegii din Portugalia, care au declarat de asemenea greva, precum si camionagii din sud-estul Frantei, care au blocat partial traficul la granita franco-spaniola.

Soferii au intrat in greva la miezul noptii de duminica catre luni, si printre primele actiuni de protest, sute de camioane au blocat trecerea in apropierea frontierei franco-spaniole.

S-au format cozi lungi de vehicule si potrivit autoritatilor au avut loc incidente.

Posturile de televiziune au aratat camioane parasite, cu parbrizele si cauciucurile sparte, dupa ce au incercat sa treaca de pichetele de greva.

Jean-Claude Ferrand, presedintele unui sindicat al soferilor din Catalonia, a declarat ca transportatorii pe scara mica dau faliment.

"Nu mai avem alte solutii. Nu ne mai putem permite sa cumparam motorina. La asta s-a ajuns si indiferent ce spun autoritatile, trebuie sa ne subventioneze sau sa fixeze o rata a pretului mai redusa: trebuie sa faca ceva foarte repede fiindca, noi, transportatoprii pe scara mica, dam faliment", spune Jean-Claude Ferrand.

Circa 90 de mii de soferi de camioane, majoritatea lucrand pe cont propriu, si-au anuntat participarea la greva.

Totusi cel mai mare sindicat al transportatorilor nu li s-a alaturat.

Proteste de acelasi tip au avut loc in Tara Bascilor si la Valencia.

Soferii au blocat centrele de distributie precum si unele porturi.

Ca si in cazul protestelor din Franta si Marea Britanie, soferii spanioli spun ca nu mai pot face fata cresterii pretului la motorina, care s-a scumpit cu peste 20 la suta de la inceputul anului.
Ei cer guvernului sa stabileasca prin lege tarife minime pentru serviciile lor si sa asigure ca in viitor contractele vor reflecta mai bine fluctuatiile in costul carburantilor.

Duminica, guvernul spaniol a declarat ca pregateste un pachet de masuri in sprijinul transportatorilor, prevazand credite de urgenta, contracte mai flexibile si sume de bani pentru camionagii in varsta care accepta sa se pensioneze.

Grevistii au declarat propunerile insuficiente. Greva camionagiilor are loc in conditiile in care de mai bine de o saptamana si pescarii din Spania sunt in greva, ca si pescarii din alte tari europene, tot din cauza preturilor mari la carburanti.

Luni, pescarii din porturile franceze la Mediterana s-au alaturat si ei grevei pescarilor europeni, care continua in asteptarea negocierilor de la Bruxelles de luna aceasta, pe tema industriei pescuitului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.