Parlamentul japonez a recunoscut oficial vineri enigmaticul popor indigen ainu, care traieste din vechi timpuri in arhipelagul nipon, dar care a fost privat pana in prezent de o existenta legala, relateaza France Presse, Kyodo si Reuters.
Documentul, ce nu are un caracter constrangator, face apel la executivul de la Tokio sa ia masuri "imediate" pentru a-i sprijini pe membrii ainu, care se numara actualmente printre cei mai saraci locuitori din Tara Soarelui Rasare. Aceasta recunoastere oficiala, noteaza Rompres, intervine in contextul in care Insula Hokkaido, unde traieste majoritatea populatiei ainu din Japonia, va gazdui intre 7 si 9 iulie summitul G8.
Rezolutia, votata si adoptata in unanimitate de alesii formatiunilor de la putere si din opozitie, a afirmat, in premiera, ca etnicii ainu "sunt un popor indigen cu propria lor limba, religie si cultura". "Daca tara noastra vrea sa joace un rol fruntas pe scena internationala, este crucial ca toate populatiile indigene sa-si poata apara onoarea si demnitatea si sa-si poata transmite cultura si mostenirea generatiilor viitoare", se mai subliniaza in documentul adoptat vineri de Dieta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.