Nava MV Amiya Scan, apartinand companiei companiei Dutch Reider Shipping, a fost capturata de piratii somalezi in 25 mai dupa ce plecase din portul kenyan Monbasa, in 19 mai, avand ca destinatie portul romanesc Constanta.

"Piratii care au sechestrat nava olandeza cer o recompensa de 1,1 milioane de dolari, in timp ce proprietarii afirma ca sunt dispusi sa plateasca 700.000 de dolari", a declarat o sursa apropiata piratilor, care s-a identificat drept "Abdullahi".

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile.
"Se poarta negocieri, iar echipajul este in stare buna", a adaugat Abdullahi, referindu-se la cei patru ofiteri rusi si cinci marinari filipinezi aflati la bordul navei.

Abdullahi a afirmat ca el le duce mancare si alte provizii piratilor, care se ascund in Eyl, un orasel pescaresc de pe malul Oceanului Indian.

Astfel de atacuri sunt comune in aceste ape, nepatrulate, iar piratii trateaza in general bine ostaticii, in asteptarea unor recompense considerabile.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni, in unanimitate, o rezolutie prin care autorizeaza unele tari sa organizeze actiuni antipiraterie in apele somaleze, dupa o crestere importanta a numarului atacurilor.
Capturarea navelor reprezinta o afacere profitabila in Somalia, care nu mai are, practic, guvern central din 1991.

La sfarsitul saptamanii trecute, piratii somalezi au capturat doua cargouri, dar exista putine informatii despre aceste nave, potrivit locuitorilor din zona.