Un dosar juridic a fost depus la CPI, in care Howard este acuzat de crime de razboi pentru ca a trimis trupe care participa, incepand din 2003, la interventia militara din Irak, demarata de Statele Unite.

"Am adresat procurorului CPI un memoriu de 52 de pagini care arata ca actiunile lui John Howard sunt crime de razboi, asa cum este definita aceasta fapta de articolul 8 din Statutul de la Roma", care defineste competenta CPI, a declarat purtatorul de cuvant la grupului ICC Action, cu sediul la Melbourne, care a sesizat CPI.

Aceasta actiune intervine in conditiile in care contingentul australian si-a incheiat duminica oficial misiunea in Irak. Cei 550 de militari vor parasi baza din sudul Irakului in conformitate cu angajamentul luat de noul premier australian Kevin Rudd. In timpul campaniei electorale care l-a adus la putere in noiembrie, Rudd a promis retragerea militarilor australieni in prima jumatate a anului 2008.

Australia nu a pierdut pana acum niciun militar in lupte.

Canberra va mentine in continuare 1.000 de persoane desfasurare ca forta de sustinere pentru coalitie, insa doar cateva vor ramane in Irak. Majoritatea vor fi desfasurate in tarile vecine, in special pe o nava militara.