Premierul turc Tayyip Erdogan a declarat joi ca UE are "standarde duble" in ceea ce priveste negocierile de aderare ale Ankarei, relateaza NewsIn.

Turcia a inceput negocierile de aderare in 2005, insa acestea au un ritm lent din cauza progreselor minime inregistrate de Ankara in domenii ca implementarea reformelor, disputa nerezolvata cu Ciprul si reticenta unor state membre UE, ca Franta si Austria, in ceea ce priveste aderarea Turciei, tara musulmana, la comunitatea europeana.

"Am observat ca au un dublu standard si ca vor sa impuna Turciei lucruri care nu au fost impuse altor tari care au devenit membre sau care sunt in negocieri de aderare" la UE, a declarat Erdogan, intr-o conferinta de presa.

Premierul turc a reiterat ca Turcia doreste sa adere la UE, in pofida neintelegerilor din cadrul procesul de negociere. Turcia ar fi prima tara majoritar musulmana din UE, daca va primi invitatia de aderare.

Ministrul turc de externe, Ali Babacan, a transmis marti Uniunii ca ritmul lent al negocierilor de aderare duce la o scadere a entuziasmului opiniei publice fata de UE, insa Bruxelles-ul a insistat ca totul depinde de Ankara, care trebuie sa implementeze reformele cerute.

Turcia a deschis pana in prezent sase capitole din totalul de 35 si spera sa mai deschida alte doua - cu privire la companii si proprietatea intelectuala - luna viitoare. Spre iritarea Ankarei si a altor capitale europene, Franta vrea sa restrictioneze negocierile la acele capitole care ar putea fi o baza pentru un viitor "parteneriat privilegiat", fara ca acest lucru sa implice calitatea de membra a UE pentru Turcia.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat ca alte sapte capitole ar putea fi deschise - in domenii care merg de la secuitatea alimentara pana la securitate sociala - daca Turcia actioneaza pentru indeplinirea cerintelor tehnice necesare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.