Presedintele ecuadorian a fugit din palat cu elicopterul, iar manifestantii au ocupat aeroportul pentru ca el sa nu poata parasi tara

Parlamentul ecuadorian l-a destituit miercuri pe presedintele tarii, Lucio Gutierrez, si l-a numit in locul sau pe vicepresedintele Alfredo Palacio, in incercarea de a rezolva criza sociala si politica din tara, agravata de proteste de strada din ce in ce mai violente. Parlamentul a hotarit destituirea presedintelui, considerind ca acesta si-a incalcat prerogativele incercind sa intervina in activitatea Curtii Supreme. Legislativul l-a investit pe vicepresedintele Alfredo Palacio in functia de sef al statului.

"Dictatura s-a incheiat", a declarat noul presedinte, care va asigura interimatul la conducerea tarii pina la incheierea oficiala a mandatului lui Gutierrez, la 15 ianuarie 2007. "Astazi, asistam la sfirsitul arogantei si al fricii", a declarat Palacio, medic cardiolog, in virsta de 66 de ani, care a promis "sa reconstruiasca Republica". Gutierrez,in virsta de 48 ani, este cel de-al treilea presedinte ecuadorian gonit de la putere din 1997 incoace.

Dupa votul din parlament, ministrul apararii, generalul Nelson Herrera, a anuntat ca fortele armate isi retrag sprijinul acordat lui Gutierrez. Armata a anuntat ca respecta succesiunea prezidentiala si preluarea puterii de catre vicepresedintele Alfredo Palacio, lansind totodata un apel la "calm si pace". Pe strazile din Quito, militarii au ridicat rapid controalele impuse, inclusiv in preajma palatului prezidential Carondelet, iar corespondentii de presa au relatat scene de fraternizare a manifestantilor cu soldatii.

Urmarit pina la aeroport

Miercuri, in jurul orei locale 14.32 (22.32, ora Romaniei), Gutierrez a parasit palatul prezidential la bordul unui elicopter, care a pornit spre aeroport, presedintele urmind, potrivit presei locale, sa ia un avion cu destinatia Panama, unde se afla sotia si fiicele sale. Manifestantii au intuit manevra si au pornit in goana spre aeroportul Mariscal Sucre, cu masinile sau chiar pe jos, si au ocupat pista. In scurt timp, avionul cu care intentiona sa fuga Gutierrez a fost inconjurat de o mare de oameni fluturind drapelele nationale si scandind lozinci antiprezidentiale. Liderul haituit a fost nevoit sa-si abandoneze planul, dar a reusit totusi sa se refugieze in interiorul Ambasadei Braziliei din Quito, unde a cerut azil politic. Guvernul brazilian a anuntat ca s-au demarat procedurile legale in vederea acordarii azilului politic. Citeva sute de oameni au incercuit Ambasada Braziliei, cerind ca Gutierrez sa fie remis autoritatilor ecuadoriene.

Fantoma lui "El Loco"

Manifestatiile impotriva lui Gutierrez se intensificasera in ultimele zile, iar un mars de protest la care au participat intre 30.000 si 50.000 de persoane a degenerat in violente, in noaptea de marti spre miercuri. Politia i-a dispersat pe protestatari facind uz de gaze lacrimogene. Un fotoreporter chilian a murit asfixiat si numeroase persoane au fost ranite. Comandantul politiei, generalul Jorge Poveda, a demisionat miercuri dimineata, declarind ca "nu mai poate continua sa fie martorul confruntarilor in rindul poporului ecuadorian".

Criza a izbucnit in legatura cu o reforma a Curtii Supreme de Justitie, decisa in decembrie, adversarii presedintelui considerind ca acesta incearca sa-si plaseze oamenii pentru a detine controlul asupra puterii juridice. Nemultumirile populare au izbucnit in momentul in care noua Curte a decis renuntarea la acuzatiile de coruptie formulate impotriva fostului presedinte ecuadorian Abdala Bucaram, permitindu-i astfel intoarcerea din exil. Bucaram, poreclit "El Loco" ("Nebunul" - n.t.), a trait in exil incepind din 1997, cind Congresul l-a destituit pe motiv de "incompetenta mentala". Bucaram isi cistigase reputatia de nebun dupa o serie de gesturi excentrice, cum ar fi acela cind el si-a ras mustata, in direct, in cadrul unei emisiuni de televiziune. De asemenea, el a inregistrat un CD muzical, iar la lansare a dansat cu femei aproape goale si si-a turnat o sticla de apa minerala in cap.

Blestem prezidential. Colonelul Lucio Gutierrez a devenit cunoscut in 2000, cind unitatile rebele ale armatei ecuadoriene, care s-au aliat cu grupari militante ale indigenilor indieni, intr-o lovitura de stat, soldata cu inlaturarea presedintelui de atunci, Jamil Mahuad. In urma cu doi ani, cind a fost ales presedinte, Gutierrez jurase ca el nu va avea aceeasi soarta, insa sprijinul popular a disparut destul de repede. Manifestantii ii reprosau lui Gutierrez ca a promis reforme sociale, dar a aplicat, in schimb, o politica severa de austeritate, supunindu-se exigentelor impuse de Fondul Monetar International. Colonelul Gutierrez este cel de-al patrulea presedinte ecuadorian care nu isi poate duce pina la capat mandatul, de la restabilirea democratiei in tara, in 1979.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.