China si Rusia si-au declarat ieri temerile cu privire la proiectul scutului antiracheta american in Europa, apreciind in special ca acesta ar impiedica "eforturile internationale pentru controlul armelor", transmite AFP, potrivit NewsIn.

Acest proiect "impiedica sporirea increderii intre state si stabilitatii regionale". "Ne exprimam ingrijorarea in legatura cu acest subiect", se arata intr-o declaratie comuna a celor doua tari, publicata dupa intrevederea presedintelui Hu Jintao cu omologul sau rus Dmitri Medvedev la Beijing.

"Crearea unui sistem global de aparare antiracheta (...) in anumite regiuni ale lumii sau dezvoltarea cooperarii in acest sens nu contribuie la mentinerea echilibrului strategic si stabilitatii, impiedica eforturile internationale pentru controlul armamentelor si neproliferarii", potrivit textului.

Statele Unite intentioneaza sa amplaseze in Cehia si Polonia un radar antiracheta, respectiv zece rachete de interceptare, oficial pentru a contracara eventuale amenintari balistice din partea unor state-problema precum Iranul. Rusia se opune insa acestui proiect, despre care banuieste ca poate fi utilizat impotriva sa. O intalnire din aprilie dintre presedintele american George W. Bush si fostul presedinte rus Vladimir Putin nu a adus rezultatele dorite de americani in acest dosar.

Rusia si China sunt aliate in mai multe dosare internationale. Atat Moscova, cat si Beijingul, se opun proiectului american pentru un scut antiracheta in Europa de Est, independentei Kosovo, sustinuta de Occident, si au o abordare comuna fata de dosarul nuclear iranian. In plus, China este un client important al Rusiei pentru exporturile de arme si energie.

Dupa o prima vizita in Kazahstan joi, axata pe energie, noul presedinte rus Dmitri Medvedev a sosit vineri in China lovita de dezastru, in conditiile in care cooperarea politica si economica dintre cele doua tari este din ce in ce mai stansa. Rusia si China sunt membre ale Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) - din care mai fac parte Kazahstanul, Kirgizstanul, Tadjikistanul si Uzbekistanul - care vizeaza sa fie o contrapondere pentru NATO.

Vineri, cele doua tari au semnat vineri un contract nuclear in valoare de un miliard de dolari pentru extinderea unei uzine de imbogatire a uraniului si furnizarea de combustibil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.