Compania de cai ferate, detinuta de statul francez, a anuntat ca o treime din cursele lungi si jumatate din cele pentru navetisti din jurul Parisului au fost anulate.

Guvernul spune ca nu mai are bani pentru pensii si vrea ca angajatii sa lucreze inca un an inainte sa se pensioneze.

In acest fel, Franta s-ar alinia cu restul Europei.

Sindicatele spun ca aceasta masura ii va afecta mai mult pe muncitori decat pe directori, intrucat cei din conducere traiesc decat muncitorii.

Protestul de joi afecteaza unele curse de tren si de avion, dar nu asteapta ca Franta sa se confrunte cu aceleasi probleme ca anul trecut.

Intre timp, legea s-a schimbat, iar transportatorii trebuie sa asigure un minim de servicii in cazul unei greve.

Totusi, sindicatele din transporturi ameninta cu greva generala daca guvernul nu renunta la planurile sale.

Unul dintre navetistii afectati de greva spune ca va ajunge mai greu la lucru.
"De obicei, plec la ora sase si un sfert si am de mers doua ore. Astazi, imi va lua trei sa ajung la lucru", spune el.

Un val de proteste

Nu doar cei din transporturi sunt in greva. Protesteaza si lucratorii din alte sectoare publice din Franta, precum posta sau utilitatile.

Greva de anul trecut, declansata tot de intentiile guvernului de a reforma sistemul de pensii, a durat noua zile, cand s-a ajuns la un acord.

Acum, sindicatele sunt din nou nemultumite pentru ca guvernul vrea sa mai adauge un an de munca, ajungandu-se la 41 de ani, inainte ca muncitorii sa aiba dreptul la o pensie completa.

De asemenea, sindicatele nu sunt de acord nici cu intentiile guvernului de a reduce numarul angajatilor din sectorul public.

Profesorii si studentii au protestat recent fata de planurile potrivit carora profesorii care vor iesi la pensie nu vor fi inlocuiti.

Reactie la reformele guvernului

Corespondentul BBC la Paris spune ca sindicatele spera ca prin aceste greve sa obtina un sprijin tot mai mare pentru respingerea reformelor guvernului.

Dar, presedintele Sarkozy si-a facut alte calcule potrivit carora cei mai multi oameni sunt de acord cu schimbarile pe care le-a promis si el nu a dat nici un semn ca ar fi dispus sa renunte.

Sarkozy spune ca reformele sunt necesare pentru a revitaliza economia Frantei.

Intre timp, executivul s-a confruntat si cu nemultumirile pescarilor, cu care a ajuns ieri la o intelegere dupa mai multe zile de proteste fata de pretul combustibililor.

Pescarii se plangeau ca nu primesc suficiente compensatii care sa le acopere costurile tot mai mari.
Miercuri, protestatarii s-au confruntat cu politia chiar in centrul Parisului, in fata ministerului agriculturii, dupa ce blocasera si mai multe porturi.

In cele din urma, guvernul francez a fost acord sa plateasca mai repede banii dintr-o intelegere mai veche, astfel ca pescarii vor primi un ajutor de peste 300 de milioane de euro in doi ani, in loc de trei.
Deocamdata, nu e clar daca pescarii au pus sau capat protestelor.

Iar porturile s-ar putea confrunta cu alte probleme, pentru ca se asteapta ca joi docherii sa intre in greva, nefiind de acord cu privatizarea.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.