Hillary Clinton, care se plaseaza in urma lui Barack Obama in cursa pentru investitura democrata la alegerile prezidentiale, va incerca sa apeleze la chestiuni de procedura pentru a-si invinge contracandidatul, relateaza NewsIn.

Dupa alegerile primare din Kentucky, castigate de Hillary Clinton, si dupa cele din Oregon, castigate de contracandidatul sau, urmatoarea etapa a procesului de desemnare a candidatului democrat va avea loc la 31 mai, fara consultare electorala.

La 31 mai se vor intruni circa 30 de responsabili ai Partidului Democrat, anume "Comisia de solutionare". Ei vor trebui sa transeze controversata chestiune a alegerilor din Michigan si Florida pentru conventia nationala a partidului, oficial insarcinata cu desemnarea candidatului democrat, in august. Cele doua state, care ar putea fi foarte disputate in timpul alegerilor prezidentiale din noiembrie, au organizat alegeri primare in luna ianuarie, incalcand regulile partidului, care deci nu a luat in calcul rezultatele.

In conditiile in care in aceste doua state alegerile au fost castigate de Hillay Clinton, ea revendica 105 delegati castigati in Florida si 73 in Michigan, desi nu suficienti pentru a reduce distanta fata de Barack Obama (care are in prezent cu 182 de delegati mai multi decat Clinton).

"Partidul Democrat trebuie sa ia in considerare aceste voturi, exact asa cum au fost ele exprimate", a spus Clinton miercuri, in Florida, subliniind ca "democratia nu cere nimic mai mult". Insa niciun candidat nu a facut campanie in aceste state, iar numele lui Obama nici macar nu a aparut pe buletinele de vot din Michigan.

Presedintele partidului, Howard Dean, a spus: "Vrem sa le aratam respect celor 2,5 milioane de alegatori care au votat" in Michigan si Florida. In al doilea rand "trebuie sa respectam candidatii, nu putem schimba regulile jocului la sfarsitul acestuia si sa schimbam rezultatul", a spus el. Apoi, "trebuie sa respectam cele 48 de state care au urmat regulile", a adaugat el.

Multi se asteapta ca aceasta comisie convocata pentru 31 mai sa nu transeze chestiunea, preferand sa lase decizia unui organism care va fi format dupa incheierea alegerilor primare, trei zile mai tarziu. "Sunt politicieni, stiu ca alegerile primare s-au incheiat" si au fost deja castigate de Barack Obama, a declarat politologul Larry Sabato. In ceea ce o priveste pe Hillary Clinton, o decizie ar putea fi luata ulterior, "insa partidul va face ceea ce vrea Obama", a subliniat el.

Pentru William Galston, fost claborator al presedintelui Bill Clinton, in prezent la Brookings Institution, "Obama ar trebui sa faca tot posibilul pentru a se ajunge la un compromis cu echipa Clinton, care i-ar reduce avantajul, insa ar permite rezolvarea chestunii" fara a-si atrage resentimentul vesnic din partea taberei lui Clinton.

Pentru Hillary Clinton, dezbaterea cu privire la statele Florida si Michigan ar ajuta-o sa iasa cu capul sus din aceasta campanie.

Site-ul RealClearPolitics o credita miercuri pe Hillary Clinton cu aproape 100.000 de voturi mai mult decat Obama, daca se tine cont de alegerile din Michigan si Florida (17,63 milioane de voturi pentru ea si 17,56 milioane de voturi pentru Obama).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.