Natiunile Unite au avertizat ca sase milioane de copii in Etiopia risca sa atinga faza de malnutritie acuta in urma secetei care afecteaza grav recolta. Fondul pentru copii al Natiunilor Unite a declarat ca deja peste 60 de mii de copii au nevoie de masuri de nutritie speciale, pentru a supravietui.

Agentiile umanitare au dat publicitatii fotografii in care apar copii cu stomacurile umflate, simptom al malnutritiei acute.

Reprezentantul organizatiei Medici fara Frontiere David Noguera, revenit recent din Etiopia, spune ca se observa aici semne asemanatoare unor grave crize din trecut.

"Toata lumea isi aminteste probabil vechile imagini din Etiopia, cu acei copii foarte slabi, numai piele si os", spune el.

"Iar ceea ce vad acum echipele noastre este o sporire drastica in numarul celor caretrebuie inclusi in programele noastre de nutritie speciala. Un numar mare de copii si chiar adulti prezinta simptome vizibile de malnutritie acuta", spune David Noguera.

Reprezentatul organizatiei Medici fara Frontiere mai spune ca problema a inceput dupa recolta proasta de anul acesta, la care se adauga cresterea drastica a preturilor la alimente.

La randul sau, presedintele Institutului pentru Politica Pamantului, din Washington, Lester Brown, a declarat BBC-ului ca Etiopia pur si simplu nu poate face fata unei cresteri de preturi la hrana.

"Cand o astfel de crestere a preturilor loveste o tara ca Etiopia, unde oamenii traiesc deja foarte aprope de limita de subzistenta, chiar o crestere modesta a preturilor la alimente poate crea probleme serioase. Daca in acelasi timp apare si o recolta proasta, problema poate deveni foarte grava", spune Lester Brown.

Reprezentantii programului mondial pentru hrana spun ca e nevoie de cresterea ajutorului financiar pentru Etiopia la peste 150 milioane de dolari.

Alte organizatii umanitare spun insa ca este putin probabil sa creasca acest ajutor fiindca donatorii se concentreaza pe dezastrele din China si Birmania.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.