Noul premier italian Silvio Berlusconi prezideaza miercuri prima sedinta a Guvernului sau dupa victoria la alegerile legislative, in care va fi aprobat un pachet de masuri de combatere a infractionalitatii si imigratiei ilegale, dar si masuri pentru rezolvarea crizei deseurilor de la Napoli.
Prima sedinta a noului Guvern italian are loc in mod simbolic la Napoli, oras care se confrunta de mai mult de un deceniu cu o criza a deseurilor care reizbucneste periodic, dar si locul unde doua tabere de romi au fost incendiate saptamana trecuta, semn al unei radicalizari a societatii italiene fata de aceasta etnie si fata de imigranti in general.

Noua manifestatii sunt prevazute miercuri in cursul deplasarii la Napoli a lui Berlusconi, potrivit AFP, dintre care una organizata de Adunarea regionala a imigrantilor pentru a protesta fata de noile masuri impotriva infractionalitatii si imigratiei clandestine care vor fi anuntate in cadrul acestei sedinte de Guvern.

Noile masuri vor lua forma unui decret de lege care fixeaza la doi ani, fata de zece cum era anterior, pedeapsa minima pentru care un imigrant condamnat de justitia italiana va fi expulzat. Intrarea clandestina in tara va fi circumstanta agravanta pentru cei care se fac vinovati de delicte, antrenand suplimentarea automata a pedepsei cu o treime, potrivit cotidianului de afaceri Il Sole-24 Ore. Persoanele care inchiriaza locuinte imigrantilor ilegali vor fi pasibile de pedepse de pana la trei ani de inchisoare si amenzi de 150.000 de euro.

Decretul, aplicabil imediat, va fi insotit de unproiect de lege adoptat rapid de Parlament, pana la vara, potrivit ministrului de interne Roberto Maroni, care este membru al partidului antiimigranti Liga Nordului.
Proiectul prevede si prelungirea termenelor pentru obtinerea cetateniei italiene, masuri de combatere a cersetoriei si noi conditii pentru confiscarea bunurilor mafiei, tot potrivit Il Sole.

Guvernul ar putea anunta numirea unor "comisari extraordinari" cu prerogative speciale, pentru a rezolva problema taberelor de romi ilegale in orasele Milano, Roma si Napoli. Cel putin doua tabere de romi au fost incendiate saptamana trecuta la Napoli, obligandu-i pe cei care le locuiau sa se refugieze, dupa tentativa unei tinere rome de rapire a unui bebelus italian.

Potrivit cotidianului de stanga La Repubblica, Berlusconi a profitat pentru a strecura o prevedere care il va ajuta sa-si amane propria condamnare sa intr-un proces pentru coruptie care se desfasoara in prezent la Milano. Masura va permite suspectilor sa ceara sa beneficieze de o procedura de schimbare a pledoariei din nevinovat in vinovat dupa demararea procesului, ceea ce era interzis pana in prezent. Judecatorul va avea la dispozitie doua luni pentru se pronunta asupra acestei cereri.
Masura priveste procesele care au inceput dupa 31 decembrie 2001, aplicandu-se si procesului in care este judecat Berlusconi si fostul sau avocat britanic, David Mills. In cazul sau, masura va duce la suspendarea procesului pana in septembrie, explica La Repubblica.

"Profita de grava problema a securitatii pentru a introduce in textul legii ceva fara nicio legatura si care arunca la gunoi munca magistratilor", a reactionat fostul judecator anticoruptie si seful partidelor Italia Valorilor (IDV), Antonio Di Pietro. Potrivit lui, obiectivul acestei masuri este de a castiga timp, pana cand Guvernul va putea propune un proiect de lege care sa blocheze procesele in curs pentru cei care ocupa functii inalte.

Berlusconi este acuzat ca i-a dat 600.000 de dolari lui Mills pentru a depune marturie falsa in favoarea sa in justitia italiana, in doua procese de la sfarsitul anilor '90. Pedepsele pe care le risca Berlusconi si Mills merg de la patru la 12 luni de inchisoare.

Premierul italian a fost cercetat in total in aproape zece cazuri de coruptie, evaziune fiscala, fals in bilant contabil sau finantare ilicita a unui partid politic. El a fost condamnat de mai multe ori in prima instanta, dar a fost intotdeauna achitat in apel sau a beneficiat de prescrierea faptelor.
O alta problema care va fi pe agenda sedintei Guvernului de miercuri va fi problema deseurilor de la Napoli.

"In dramatica problema a deseurilor, nu este doar credibilitatea Guvernului Berlusconi in joc", ci si "imaginea internationala a tarii, oribil desfigurata", subliniaza marti un editorial din Corriere della Sera.
Chiar daca situatia s-a ameliorat in ultimele 24 de ore, strazile din centrul istoric al orasului Napoli fiind curatate, periferia ramane in continuare invadata de munti de deseuri, potrivit unui jurnalist al AFP.
"Nimeni nu are o bagheta magica, problema este serioasa. Populatia are asteptari mari, dar nu o voi dezamagi", a promis Berlusconi inainte de a merge la Napoli, oras gestionat de stanga si care se confrunta cu problema gunoiului de 14 ani.

Potrivit Il Sole-24 Ore, Guvernul ar trebui sa anunte miercuri scurtarea procedurilor pentru construirea de incineratoare, folosirea unor terenuri militare suplimentare ca locuri de depozitare si numirea unui secretar de stat delegat, insarcinat doar cu problema deseurilor.
Asa cum a promis in campania electorala, Silvio Berlusconi, va anunta si masuri fiscale, in special anularea impozitului pentru resedinta principala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.