Sub acest titlu, jurnalistul Vitalie Calugareanu publica, in editia electronica a Deutsche Welle, o analiza despre tehnicile de manipulare mediatica ale regimului de la Tiraspol, dar si ale Chisinaului, indreptate impotriva Romaniei, care este prezentata drept un "pericol" la adresa Basarabiei.

Doua comentarii au fost publicate in aceeasi zi la Chisinau si Tiraspol prin care eventuala Unire a Republicii Moldova cu Romania este prezentata ca un "pericol" ce ameninta Basarabia in perspectiva anului electoral 2009, informeaza "Deutsche Welle". Ele confirma supozitia conform careia puterea comunista de la Chisinau si cea separatista de la Tiraspol, ambele ghidate de Moscova, si-au unit fortele impotriva Romaniei.

Autorul comentariului aparut in Transnistria este Aleksandr Galin. El si-a afisat rodul gandirii pe site-ul agentiei oficiale de presa de la Tiraspol "Olvia-Press" in articolul: "Moldova, in drum spre Romania". Autorul celuilalt comentariu, publicat pe site-ul www.ava.md, este chiar seful Centrului de analize si prognoze strategice din Republica Moldova, Sergiu Nazaria, Istoric, unul dintre autorii controversatului manual de "Istorie integrata", pentru clasa a IX, scris de pe pozitiile "conceptiei moldo-stataliste", manual ce a inlocuit, cu doi ani in urma, "Istoria Romanilor" in invatamantul din Republica Moldova. Inainte de a analiza comentariile propriu-zise ale celor doi autori, vom reproduce un citat din manualul semnat de Sergiu Nazaria - o dovada clara de falsificare a istoriei: "...majoritatea populatiei Basarabiei era impotriva Unirii, insa in conditiile unei terori cumplite orice actiune de protest era pedepsita cu moartea...Sfatul tarii s-a transformat intr-o marioneta in maini straine, o masinarie de votare a intereselor elitei guvernatoare a statului vecin - Romania" .

"Agresorii romano-fascisti"

Acelasi autor care a strambat istoria, cu doi ani in urma, scrie acum despre "Romania ca factor de risc". In comentariul citat, el mentioneaza ca, "treptat, in Moldova se formeaza o generatie care, in mod cronic, impartaseste ideologia dezbinarii din interior a statalitatii moldovenesti". "Acestor tendinte, - continua Nazaria, - nu li se poate opune efectiv nici puterea controlata de catre Voronin".

De partea cealalta a Nistrului, jurnalistul transnistrean, Aleksandr Galin, scrie despre "romanizarea vertiginoasa a populatiei moldovenesti" si despre "pericolul venirii la putere in Republica Moldova, in 2009, a partidelor pro-romanesti care, - scrie autorul transnistrean, - s-au inmultit". El incearca sa explice astfel cititorilor din regiunea transnistreana dezavantajele realipirii Transnistriei la Republica Moldova. Autorul transnistrean mentioneaza ca "in cazul unei Romanii reunite, deziderat spre care tind tinerii politicieni moldoveni, transnistrenii vor fi cetateni romani de calitatea a treia, iar moldovenii - de calitatea a doua".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.