Desi la Kremlin s-a schimbat garda, e de asteptat ca Rusia sa fie condusa tot de Vladimir Putin si de oamenii acestuia, cu Dmitri Medvedev in rolul de presedinte decorativ – sunt concluziile unui articol aparut azi in Wall Street Journal Europe.

Potrivit Transparency International, singura tara din lume cu un grad de coruptie comparabil cu cel al Rusiei este Guineea Ecuatoriala. Sub Boris Eltin, economia ruseasca a fost dominata de oligarhi care au strans averi pe seama unor stranse legaturi de coruptie cu guvernul. Acum, oligarhii sunt chiar oficialitatile guvernamentale. David Satter scrie In Wall Street Journal Europe (WSJE) ca dl Putin i-a plasat in pozitii de conducere pe prietenii sai din St. Petersburg, persoane, care in plus fata de atributiile guvernamentale, ocupa pozitii in consiliile de administratie ale celor mai importante companii de stat si au acces la fluxurile financiare ale acestora. Acuzatiile potrivit carora acestia ar fura cu miliardele sunt ignorate.

Spre exemplu, in 2007, un tribunal din Zurich a stabilit ca Leonid Reiman, ministrul telecomunicatiilor, ar fi beneficiarul unor active in valoare de 6 miliarde de dolari in domeniul in care activeaza. Aceasta decizie nu a inspirat nicio actiune in Rusia in afara de incercarea de a cenzura stirea. De asemenea, potrivit unor informatii, Gennady Timchenko, cofondatorul companiei de comert Gunvor, prin care este exportata o treime din productia de petrol a Rusiei, are o avere in valoare de 20 de miliarde de dolari, din care jumatate i-ar apartine dlui Putin. Totodata, potrivit unor rapoarte publicate pe pe Internet, pe vreme cand actualul presedinte Dmitri Medvedev era seful Gazprom, 6.3% din actiunile companiei, in valoare de 20 de miliarde de dolari ar fi disparut.

Fortate sa plateasca mita, intreprinderile mici si mijlocii sunt descurajate sa investeasca doar in afaceri imediat profitabile. Fara incredere in viitor, in ciuda faptului ca dispune de o forta de munca cu pregatire inalta, Rusia a ramas in urma la capitolul inalta tehnologie. Iar daca pretul petrolului scade, multe afaceri rusesti se vor prabusi. Povara spagilor care alimenteaza birocratia va deveni de nesuportat, iar in acelasi timp, sub mantia luptei anti-coruptie se va dezlantui un razboi intre clanurile birocratice pentru spaga care a mai ramas.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.