Autoritatile bulgare isi recunosc neputinta in a demonstra originea averilor suspectate ca ar proveni din spalarea de bani si care sunt etalate fara probleme de posesorii lor, in pofida eforturilor in acest sens depuse de justitie, relateaza AFP.

"Tot mai des vedem cum bani despre care avem motive sa credem ca au origine infractionala trec prin banci straine si revin aici sub forma de investitii", a declarat seful serviciilor de investigatii, Boiko Naidenov, la Sofia. "Este suficient sa privesti limuzinele din Sofia, mult mai numeroase aici decat in alte capitale europene, sau boom-ul din constructii pe malul Marii Negre", a precizat el.

Intrate in UE in 2007, Bulgaria si Romania sunt supravegheate cu atentie de Bruxelles in ceea ce priveste lupta anticoruptie si impotriva spalarii de bani.

Directoarea Uniunii judecatorilor din Bulgaria, Iva Puskarova, a vorbit despre "golul din legislatie" intre 1994 si 2001, cand grupurile infractionale au infiintat societati legale. "Legislatia a fost pusa la punct, dar nu poate avea efect in ceea ce priveste trecutul", a spus ea. Emil Ivanov, responsabil in conducerea luptei impotriva crimei organizate, a declarat ca "o mare parte din investitiile" straine, care au atins anul trecut 6,14 miliarde de euro, au fost efectuate de societati inregistrate in zone off-shore. "Stabilirea originii acestor resurse este imposibila", a recunoscut el.

Un purtator de cuvant al agentiei guvernamentale pentru investitii a explicat ca aceasta "are incredere in recomandarile bancilor si in declaratia privitoare la originea veniturilor, obligatorie pentru fiecare investitor".

Naidenov a conformat ca "Bulgaria nu este decat un exemplu minor", adaugand ca problema zonelor off-shore la nivel international trebuie tratata "la nivel international". El regreta lentoarea sistemului judiciar, mai ales intarzierile in oferirea de raspunsuri asteptate din strainatate, din cauza unei lipse de incredere. "Raspunsul la o cerere adresata unei terte tari de catre anchetatori din Germania si Bulgaria le-a parvenit germanilor cu patru luni mai repede", a spus el.

Un scandal a zguduit in aprilie Ministerul de Interne, doi responsabili fiind inculpati pentru ca au divulgat informatii confidentiale unor persoane anchetate. Ministrul Rumen Petkov a demisionat, dupa ce a recunoscut ca a avut contacte cu presusi membri ai lumii interlope. Afacerea l-a facut pe ambasadorul american John Beyrle sa spuna recent ca FBI si CIA "ar putea avea probleme in a face schimb de informatii" cu omologii lor bulgari "pentru ca s-ar putea teme ca aceste informatii ar putea ajunge la infractori".

Paisprezece verdicte de spalare de bani, pentru o suma totala de 1,5 milioane leva (800.000 euro), au fost pronuntate din 2006, potrivit Parchetului, mai ales in dosare de prostitutie. Agentia de informatii financiare a constatat 432 operatiuni financiare dubioase in 2007, pentru o suma totala de 260 milioane de euro. Potrivit unui studiu al fundatiei bulgare RiskMonitor, marile figuri ale lumii interlope sunt in continuare de neatins. Naidenov a declarat ca "in fiecare grup infractional organizat exista politisti sau fosti politisti".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.