Membrii si liderii Partidului Democrat se afla, dupa rezultatele alegerilor de ieri, in fata unui Barack Obama care si-a reluat drumul catre Casa Alba, consolidandu-si avansul in lupta cu Hillary Clinton, relateaza NewsIn.

"Daca nu apare vreun eveniment major, Obama poate fi linistit si se poate considera candidatul Partidului Democrat", a spus William Gaston, fost consilier al presedintelui Bill Clinton, in prezent politolog la Institutul Brookings. "Obama se apropie de investitura si Clinton nu a obtinut un rezultat suficient de bun in Indiana pentru a fi credibil faptul ca ea ar trebui sa fie aleasa", a explicat Elliot Barky, profesor de stiinte politice la Universitatea Purdue din Indiana.

Obama a castigat detasat in Carolina de Nord, cu 57% din voturi fata de 43% pentru Hillary Clinton, care a castigat in schimb alegerile din Indiana la diferenta mica, 51% fata de 49%, potrivit presei americane.
In pofida victoriilor din luna martie si aprilie in state mari - Ohio, Texas, Pennsylvania - Hillary Clinton pare sa fi pierdut ultima sansa de a se distanta de Obama, nu doar in ceea ce priveste numarul de delegati ai partidului oficial insarcinati sa desemneze un candidat, ci si in ceea ce priveste votul popular. Chiar si inainte de rezultatele de marti, Obama era creditat cu 1.748 delegati, fata de 1.609 pentru Hillary Clinton.

Procesul alegerilor primare din Partidul Democat mai are doar sase alegeri pana la 3 iunie, insa organizate in state mici sau medii (Virginia, Kentucky, Oregon, Porto Rico, Dakota de Sud si Montana), ele neputand sa ofere decat 217 delegati. Pentru obtinerea investiturii este necesara sustinerea a 2.025 delegati.

"Cursa va mai dura pe parcursul celor sase alegeri ce au mai ramas, dar fara perspectiva unei schimbari reale in dinamica electorala", a explicat Galston. "Dupa prima saptamana din iunie, superdelegatii se vor declara in numar mare, presiunea responsabililor partidului si a alegatorilor devenind irezistibila", a precizat el.

"Nu o vad pe Hillary abandonand cursa", a spus Daniella Gibbs Leger, fosta colaboratoare a partidului democrat. "Ea se va baza pe analiza demografica a alegerilor pentru a incerca sa-i convinga pe superdelegati, daca nu sa o sustina atunci macar sa nu grabeasca sfarsitul declarandu-se in favoarea lui Obama", a explicat ea.

Bucurandu-se de popularitate in randul femeilor albe, dar si in rindul celor cu venituri modeste, "ea va incerca sa spuna ca Obama are o problema cu muncitorii albi, un electorat important pentru democrati in multe state", potrivit analistilor.

Obama s-ar putea baza pe un sondaj care arata ca tot mai multi alegatori sunt "conectati la valorile" sale, ceea ce arata ca Hillary nu a reusit sa-l faca pe Obama sa para un elitist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.