Ieri s-a deschis in Laos, unul dintre cele mai mici state asiatice, cel mai mare summit al continentului, cu participarea a 16 natiuni reprezentand aproape jumatate din populatia globului, cu obiectivul major de a inlatura barierele vamale si de a constitui un bloc economic puternic in fata Uniunii Europene si a Statelor Unite.
Ventiane si-a mobilizat toate resursele pentru a organiza reuniunea sefilor de stat si de guvern din cele 10 state membre ale ASEAN (Thailanda, Malayesia, Singapore, Indonezia, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Birmania si Cambodgia), China, India, Japonia, Coreea de Sud, Australia si Noua Zeelanda. Capitala Laosului a arborat cele mai frumoase culori pentru a se arata lumii exterioare dupa ani de comunism "ortodox" si recluziune voluntara. Autoritatile au plasat orasul sub o stricta supraveghere politieneasca, restaurantele au fost obligate sa inchida dupa ora 22 si femeile sa poarte traditionalul costum lao.
Noua Zeelanda si, pentru prima oara, Australia sunt prezente, semn al vointei continentului asiatic de a cauta, dincolo de limitele traditionale, resurse pentru cresterea economica si stabilitatea regionala. Chiar si Rusia este prezenta pentru a semna Tratatul de prietenie si cooperare cu ASEAN.
Printre dosarele majore figureaza semnarea acordului dintre ASEAN si China, fapt realizat ieri, care prevede declansarea formidabilului proces de creare in 2010 a celei mai mari zone de liber schimb din lume, regrupand 1,7 miliarde de locuitori din stepele Manciuriei pana in jungla indoneziana. Evenimentul reflecta ponderea crescanda a economiei asiatice si vointa Chinei de a-si asigura vecinii, prezentandu-se ca un partener cu care schimburile au crescut cu 42,8% in ultimul an, echivalentul a 78,25 miliarde de dolari. Alt semn al unei integrari intre cele doua entitati (un sfert din populatia mondiala): ASEAN a recunoscut statutul de economie de piata pentru China. Expertii anuntau inaintea summitului ca in cele doua zile - 29 si 30 noiembrie - vor fi semnate un numar neegalat de acorduri, in principal economice, desi discutiile vor aborda si probleme politice regionale si internationale. Problemele economice sunt insa cele mai arzatoare, dar analistii estimeaza ca reglementarile nationale, tendintele nationaliste si dezvoltarea barierelor nonvamale, in special taxele nationale, ameninta integrarea economica a ASEAN si deci realizarea unei piete comune.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.