Pentagonul doreste sa incurajeze militarii americani sa solicite ajutor psihologic la revenirea de pe front, demers tabu in acest mediu, dar crucial pentru ingrijirea soldatilor traumatizati, relateaza NewsIn.

Potrivit unei masuri ce a fost anuntata joi, militarii nu vor mai fi obligati sa spuna daca au urmat un tratament psihologic in ultimii sapte ani atunci cand completeaza "security clearance", care le da acces la un grad de confidentialitate indispensabil posturilor cu responsabilitate. Aproape 20% dintre militarii care s-au intors din Irak si Afganistan - 300.000 in total - sufera de probleme psihologice sau depresii grave, dar mai putin de jumatate primesc tratament, mai ales pentru ca se tem pentru cariera lor, potrivit unui studiu al RAND din aprilie.

Prin renuntarea la solicitarea de informatii despre trecutul militarilor in aceasta privinta, Pentagonul doreste "sa lupte impotriva acestei stigmatizari si sa-i incurajeze sa ceara ajutor cand sunt in lupta sau cand revin acasa", a declarat secretarul apararii, Robert Gates. "Poti fi dur si sa ceri in acelasi timp ajutor pentru aceste probleme. Pana la urma, chiar si cand esti dur te duci la spital pentru a-ti ingriji ranile fizice, atunci de ce sa nu faci la fel cand este vorba despre ranile psihice", a spus el.

Potrivit unui sondaj pe un esantion de 191 militari, 61% dintre ei cred ca solicitarea de ajutor pentru probleme de sanatate mintala ar avea un impact negativ asupra carierei lor, iar 53% cred ca acest lucru i-ar pune intr-o postura proasta in fata camarazilor.

"A cere ajutor este de fapt unul dintre cele mai curajoase acte", a spus seful Statului Major interarme, Michael Mullen. Teama de a nu fi penalizat profesional nu se verifica in fapte, a asigurat colonelul Loree Sutton, de la Departamentul medical al Pentagonului. Potrivit acesteia, doar "patru cereri de 'security clearance', adica mai putin de 0,05%, au fost refuzate din 2006 din cauza acestei chestiuni".

"A nu cere ajutor creste riscul ca stresul sa se transforme intr-o problema mintala grava, care sa impiedice militarul sa efectueze misiuni sensibile", potrivit Pentagonului. "Sanatatea mintala nu este diferita de cea fizica. Ambele tin de capacitatea de reactie a corpului militar", a declarat Mullen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.