Autoritatile din Rusia au anuntat ca au inceput suplimentarea trupelor de mentinere a pacii din regiunea separatista georgiana Abhazia.

Fara a spune cati soldati au fost trimisi in Abhazia, un reprezentat al ministerului apararii de la Moscova a precizat ca numarul total al militarilor rusi din aceasta regiune nu il depaseste pe cel permis de intelegerile internationale privind misiunile de mentinere a pacii.

Masura a fost luata in ciuda impotrivirii guvernului Gergiei si a avertismentelor formulate de Alianta Nord Atlantica.

Fortele rusesti de mentinere a pacii se afla in Abhazia, precum si in Osetia de Sud, de la inceputul anilor ’90, cand au avut loc conflictele separatiste.

Se stie ca in Abhazia se afla circa doua mii de soldati, iar in Osetia in jur de o mie.

Motivul invocat de Moscova pentru suplimentarea trupelor este faptul ca Georgia ar fi decis la randul ei sa trimita mai multi soldati si politisti la granitele celor doua regiuni.

Ambasadorul Rusiei la Nato, Dmitri Rogozin afirma ca in aceste conditii, Moscova trebuie sa isi protejeze proprii cetateni din regiunile separatiste.

“Georgia a adus la granita cu Abhazia echipamente militare, arme si forte speciale. Au acolo chiar si o tabara de antrenament pentru soldati. Presedintele Georgiei nu a respectat cererea Natiunilor Unite de a inchide aceasta tabara - ceea ce demonstreaza ca Mihail Saakasvilli vrea sa provoace un razboi in care spera sa implice si NATO si uniunea europeana”, a spus Dmitri Rogozin.

Alianta Nord Atlantica si-a exprimat deja ingrijorarea cu privire la intentia Rusiei de a suplimenta trupele de mentinere a pacii. Un purtator de cuvant al NATO a spus chiar ca o astfel de masura ar submina integritatea teritoriala a Georgiei.

Televiziune rusa a difuzat deja imagini cu soldatii care au ajuns in capitala Abhaziei, la Sukhumi.
E de asteptat ca acestia sa se bucure de o primire buna din partea autoritatilor regiunii separatiste, in conditiile in care miercuri liderul Abhaziei, Serghei Bagaps a avertizat Georgia ca regiunea nu va accepta niciodata autoritatea guvernului de la Tbilisi.

“Oamenii din Abhazia au ales independenta. Nici Osetia de Sud si nici Abhazia nu vor mai fi niciodata parte a Georgiei. Am suferit pentru a ne castiga independenta si am castigat razboiul cu Georgia”, a spus liderul Abhaziei.

Regiunea, aflata pe coasta Marii Negre, era pe vremea URSS locul de vacanta preferat de liderii sovietici.

A fost insa devastata de conflictul separatist de acum aproape 20 de ani.

Comunitatea internationala considera inca Abzahia drept parte a Georgiei, dar regiunea s-a administrat independent - cu sprijin de la Moscova - inca din 1994.

Abzahia a fost anexata de imperiul tarist in urma cu aproape 150 de ani, moment in care multi etnici abhazi au parasit regiunea. In locul lor au venit rusi si georgieni.
In urma revolutiei bolsevice Stalin a acordat Abhaziei autonomie dar apoi, a decis incorporarea ei in Georgia.

Desi oficial era o republica autonoma, limba oficiala a devenit cea georgiana, iar limba si traditiile abzahilor au fost suprimate.

In 1991, odata cu caderea Uniunii Sovietice, doar 5 la suta din populatie mai era formata din etnici abzahi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.