China si Japonia se confrunta cu cea mai grava criza de dupa stabilirea relatiilor diplomatice bilaterale, din 1972, a apreciat ieri Wu Dawei, ministrul adjunct de externe al Chinei. Beijingul considera ca vina apartine Japoniei, careia i-a cerut sa prezinte scuze, in timp ce diplomatii de la Tokyo se declara dezamagiti de faptul ca Bejingul a refuzat sa-si exprime regretele fata de violentele proteste, in urma carora geamurile misiunilor diplomatice si a altor obiective nipone au fost sparte. Din cauza protestelor antijaponeze din China, care au intrat in cea de-a treia saptamina, indicele bursier nipon, Nikkei, a inregistrat ieri o cadere de peste trei procente.

Tensiunile acumulate intre cele doua tari pe marginea mai multor subiecte au atins luna aceasta un stadiu critic, dupa ce Japonia a aprobat un manual despre care criticii spun ca ar "escamota" atrocitatile comise de aceasta tara in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Manualul in cauza a fost picatura care a umplut paharul in care se acumulasera deja o disputa teritoriala si boicotarea de catre chinezi a produselor japoneze. In esenta, China reprosa Japoniei ca a afirmat intr-o declaratie nipono-americana, acum doua luni, ca securitatea in strimtoarea Taiwanului este un "obiectiv strategic comun", ceea ce, in viziunea Beijingului, constituie o "incalcare a suveranitatii Chinei". Un alt motiv de tensiuni este faptul ca guvernul nipon a autorizat prospectari pentru zacaminte de petrol si gaz intr-o zona maritima pe care si-o disputa cele doua tari. De asemenea, autoritatile de la Beijing privesc cu multa suspiciune tentativele Japoniei de a obtine un loc in Consiliul de Securitate al ONU.

Restaurantele japoneze, devastate de chinezi

In orasele Shenzhen si Guangzhou, din sudul Chinei, aproximativ 10.000 de oameni au demonstrat pe strazi, in fata magazinelor japoneze, chemind la boicotarea produselor din Tara Soarelui Rasare. Proteste similare, dar de dimensiuni mai mici, au fost organizate si in orasele Dongguan, Zhuhai si Chengdu. Majoritatea au fost pasnice, insa in Shenyang (nord-est) manifestantii au aruncat cu pietre in cladirea consulatului nipon.

Metropola Shanghai a fost simbata scena celor mai ample demonstratii politice din ultimii zece ani. Multimile au devastat restaurantele japoneze, au distrus masinile fabricate in Japonia intilnite in cale, si, de asemenea, au atacat - cu oua, pietre si vopsea - sediul consulatului nipon. Cel putin doi cetateni japonezi au fost raniti. A fost cea de-a treia saptamina de demonstratii tot mai ample si, uneori, mai violente. Seful diplomatiei de la Tokio, Nobutaka Machimura, s-a deplasat la Beijing in speranta ca va putea dezamorsa criza.

Exprimind ingrijorarea guvernului sau fata de situatia curenta, Machimura a cerut Chinei sa protejeze proprietatile japoneze de pe teritoriul sau, conform regulilor comunitatii internationale. Mai mult, Japonia va propune studierea comuna a istoriei celor doua tari, alocind fonduri pentru schimburi de studenti. In ciuda acestor oferte, oficialii chinezi au refuzat sa prezinte scuze.

Desi este evident ca guvernul chinez a autorizat sau macar a ignorat citeva dintre manifestatiile recente, exista semne ca incearca sa tempereze sentimentele antijaponeze ale populatiei.

Intr-un editorial ce acopera integral prima pagina, "Cotidianul Poporului" face apel la "mentinerea stabilitatii sociale". Atit autoritatile de la Tokyo, cit si cele de la Beijing nu doresc sa pericliteze infloritoarele relatii comerciale, in conditiile in care valoarea schimburilor economice anuale se ridica la 178 miliarde de dolari.

Reactie in lant la burse. Escaladarea tensiunilor dintre China si Japonia a generat o serie de temeri in lumea financiara, care s-au suprapus cu avertismentele de simbata ale FMI, precum si cu scaderea de la bursele americane, unde indicii Dow Jones (-1,86%) si Nasdaq (-1,98%) au scazut vineri dupa anuntarea unor rezultate trimestriale sub asteptari ale concernului IBM, numarul unu mondial in tehnologia informatica.

Caderea brutala a bursei din Tokyo, marcata de o scadere de 3,80 a a indicelui Nikkei, la inchiderea tranzactiilor, a fost insa determinata mai ales de tensiunile sino-nipone. Efectul s-a reimtit ieri ca o unda seismica si pe principalele pietele europene, unde, la jumatatea zilei bursiere, se inregistrau deja scaderi semnificative. Indicele FTSE 100 al bursei din Londra scazuse cu 1,74%, cel al bursei din Paris, CAC 40 - cu 2,09%, iar la Frankfurt, DAX pierduse 2,55%.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.