Pe cosul Capelei Sixtine a Vaticanului a aparut ieri seara, la cateva minute dupa ora 21, o coloana de fum de culoare neagra, semn ca cei 115 cardinali din Conclav nu au reusit sa obtina majoritatea necesara alegerii noului Papa. Cardinalii electori ai Vaticanului se intrunesc din nou astazi pentru alte sesiuni de vot, incercand sa obtina majoritatea de doua treimi din voturi necesara alegerii Papei.

Conclavul de la Vatican indemnat catre conservatorism

Cei 115 cardinali electori ai Bisericii Catolice s-au reunit ieri seara, in prima tentativa de alegere a noului Papa * In singura predica de ieri, unul dintre favoritii la scaunul papal, cardinalul Joseph Ratzinger, a cerut intoarcerea Vaticanului la apararea doctrinelor traditionale ale Bisericii in defavoarea liberalismului
"Cardinalul Joseph Ratzinger a sunat alarma doctrinara", ieri, la pranz, cu cateva ore inainte de inceperea Conclavului care avea datoria sa il aleaga, ieri seara, pe noul Papa, a titrat agentia Reuters. Sursa citata face referire la predica decanului Colegiului Cardinalilor, Joseph Ratzinger, care a cerut ieri tuturor celor 114 cardinali electori sa apere valorile traditionale al Vaticanului si sa nu incline catre noile tendinte liberale ale modernitatii.

Practic, cardinalul Ratzinger, considerat unul din favoritii la ocuparea scaunului pontifical, le-a sugerat explicit cardinalilor electori sa il aleaga Suveran Pontif pe unul din cardinalii conservatori din cadrul Bisericii Romano-Catolice, in conditiile in care el insusi este unul din catolicii conservatori ai Vaticanului. Asta in contextul in care majoritatea covarsitoare a cardinalilor electori din Conclav este reprezentata de conservatori.

Ritualul minutios al Conclavului a inceput ieri dimineata, in bazilica San Pietro, la ora locala 10 (ora Romaniei 11), printr-o slujba solemna dedicata "alegerii Pontifului roman", denumita "Pro eligendo Papa". Liturghia a fost oficiata de toti cei 115 cardinali din Conclav, care au fost imbracati in robe episcopale rosii si au fost prezidati de decanul Colegiului Cardinalilor, Joseph Ratzinger.

Credinciosii catolici prezenti la Vatican au fost invitati sa asiste in numar mare la aceasta slujba, "pentru a-si manifesta in unanimitate comuniunea cu Biserica" in acest moment crucial pentru viitorul sau, transmite Mediafax.

Apropierea de modernitate, criticata

La finalul slujbei de ieri dimineata, cardinalul Joseph Ratzinger, in calitatea sa de decan al cardinalilor, si-a rostit predica, ultima iesire publica a unui cardinal elector inainte de debutul Conclavului. In discursul sau, Ratzinger a criticat tentatiile modernitatii si a cerut apararea doctrinelor traditionale ale Bisericii Catolice. "Ne apropiem din ce in ce mai mult de dictatura relativismului, care nu recunoaste nici un lucru drept definitiv, ci are ca valoare suprema doar afirmarea ego-ului si a dorintelor individuale", a declarat cardinalul Joseph Ratzinger.

El a pledat cu inflacarare in favoarea apararii doctrinei credintei catolice, precum si a importantei redescoperirii si dezvoltarii unei "credinte adulte", care sa fie capabila sa discearna sirenele asurzitoare ale relativismului modern. "Trebuie sa devenim maturi in aceasta credinta adulta, Hristos trebuie sa fie ghidul nostru in credinta", a cerut cardinalul Joseph Ratzinger.

De remarcat ca omilia lui Ratzinger nu a continut nici una din problemele exprimate de ceilalti cardinali, cum ar fi saracia, reforma Bisericii, Islamul, moralitatea sexuala etc. In schimb, cardinalul catolic s-a dezlantuit impotriva curentelor ideologice nou-create si chiar a curentelor de gandire nou aparute! "Cate vanturi doctrinare am cunoscut in ultimele decade, cate curente ideologice, cate moduri de gandire au aparut!", a afirmat Ratzinger. Intre aceste "curente ideologice" cardinalul catolic a criticat "marxismul", "liberalismul pietei libere", "colectivismul", "individualismul radical"," vagul misticism religios", "agnosticismul" sau "sincretismul".

Mai departe, Joseph Ratzinger a reafirmat necesitatea existentei unei credinte careia "sa nu-i fie teama de a afirma adevarul lui Iisus Hristos, unicul punct de referinta al crestinului". "A avea o credinta clara, potrivit crezului Bisericii, este etichetat ca fundamentalism, in timp ce relativismul, adica faptul de a te lasa purtat de orice suflare a oricarei doctrine, apare ca unica atitudine la inaltimea timpurilor moderne", a continuat predica decanul Colegiului Cardinalilor.

Joseph Ratzinger a incheiat invitandu-i pe cardinalii electori si pe credinciosi "sa se roage cu insistenta Domnului in aceasta ora, pentru ca, dupa marele dar care a fost Papa Ioan Paul al II-lea, sa dea din nou un pastor dupa inima sa, un pastor care sa ghideze credinciosii catre cunoasterea lui Hristos, in dragostea sa", a incheiat cardinalul german in varsta de 78 de ani, citat de Mediafax. Discursul lui Joseph Ratzinger a fost aplaudat de unii dintre cei 114 cardinali care ascultau, dar altii s-au abtinut de la orice reactii.

Primul Conclav al mileniului

Ieri seara, la ora 17.30, cei 115 cardinali alegatori, in ritmurile litaniilor catolice, precedati de Sfanta Cruce si de Sfanta Evanghelie, au depus juramantul pentru alegerea succesorului lui Ioan Paul al II-lea in fruntea Bisericii Romano-Catolice. De remarcat ca prin acest juramant cei 115 cardinali "se leaga" sa nu dezvaluie nimic din ce se petrece pe durata lucrarilor Conclavului.

Apoi s-au indreptat spre Capela Sixtina, unde au inceput primul Conclav al celui de-al treilea mileniu al crestinatatii. Usile Capelei Sixtine s-au inchis in urma celor 115 cardinali, pentru un Conclav a carui durata ramane necunoscuta. Atunci cand usile Capelei Sixtine se vor redeschide, cardinalii vor iesi urmandu-l pe cel de-al 265-lea Papa din istorie, al carui prim act public va fi o binecuvantare "Urbi et Orbi" (Orasului si lumii intregi - n.red.) adresata de la balconul bazilicii San Pietro.

In asteptarea fumului alb

Credinciosii din Piata San Pietro vor putea afla primii alegerea noului Suveran Pontif, deoarece momentul consensului intre cei 115 cardinali si deci momentul in care noul Papa va fi ales va fi marcat prin emiterea de fum alb prin cosul Capelei Sixtine.

Pentru alegerea noului sef al Bisericii Catolice este necesara o majoritate de doua treimi din voturi, cel putin in cazul primelor 33 de scrutinuri (care se vor desfasura cu o frecventa de maximum patru pe zi), insa este de asteptat ca scrutinul sa aiba loc mult mai rapid. Oricum, ulterior se va decide prin majoritate simpla.

Teoretic, exista posibilitatea ca noul Papa sa fie hotarat si deci cunoscut inca din dimineata zilei de azi, deoarece cardinalii aveau ieri seara posibilitatea de a trece direct la vot. Totusi, exista o probabilitate mai mare ca sesiunile de vot sa inceapa in cursul acestei zile.

Aiureala "favoritilor"

Analistii, agentiile de presa internationale si ziarele italiene au facut in ultimele zile numeroase estimari despre cardinalii considerati favoriti sa ocupe scaunul papal. Totusi, rapoartele variaza de la o zi la alta. Astfel, intr-una din zile cardinalul german Joseph Ratzinger era dat drept mare favorit, pentru ca a doua zi sa fie randul cardinalului Camillo Ruini, seful Bisericii italiene, sa fie creditat cu cele mai multe sanse, ca si arhiepiscopul de Milano, Dionigi Tettamanzi.

Au mai fost avansate numele fostului numar doi de la Vatican, cardinalul italian Angelo Sodano, si cel al Patriarhului Venetiei, Angelo Scola. Cu sanse mai mici au fost creditati permanent columbianul Dario Castrillon Hoyos, indianul Ivan Dias, Oscar Rodriguez Maradiaga din Honduras, portughezul Jose Da Cruz Policarpo, austriacul Christoph Schoenborn sau francezul Jean-Marie Lustiger. Dincolo de toate aceste speculatii ramane faptul ca grupul national cel mai numeros din cadrul Conclavului este cel al cardinalilor italieni, care intrunesc aproximativ 10 la suta din totalul cardinalilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.