Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, are tot mai multe sanse sa devina, cel putin pentru cateva luni, primul "Super" Reprezentant, functie prevazuta in noul tratat european, potrivit unor diplomati europeni citati de AFP.

Potrivit lor, este din ce in ce mai vehiculata ideea ca Solana sa ramana in functie pana la incheierea mandatului, in octombrie 2009, adica inca noua luni dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, prevazuta in 1 octombrie.

Javier Solana, un spaniol socialist in varsta de 65 de ani, este Inaltul Reprezentant UE pentru politica externa din 1999.

Tratatul care inlocuieste Constitutia Europeana ofera Inaltului Reprezentant prerogative extinse pentru a dinamiza politica externa a UE. Titularul functiei, numit pentru cinci ani, va fi vicepresedinte al Comisiei Europene, va prezida reuniunile ministrilor europeni de externe si va conduce noul serviciu diplomatic al Uniunii, din care fac parte reprezentantele din strainatate ale Comisiei si pe adjunctii si emisarii lui Solana.

In octombrie, Cei 27 au decis o perioada de tranzitie, pana in toamna anului 2009, pentru a permite eurodeputatilor alesi in primavara viitoare sa aiba un cuvant de spus cu privire la numirea titularului acestei functii.

Mentinerea lui Solana pentru aceasta perioada ar permite limitarea tensiunilor care se anunta odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, spun diplomatii europeni. In echilibrul complicat ce trebuie gasit prin numirea Inaltului Reprezentant, a presedintelui Consiliului UE, post infiintat tot prin acest tratat, si a succesorului lui Jose Manuel Barosso la conducerea CE, unii sunt de parere ca o numire mai tarzie a Inaltului Reprezentant aduce o ajustare binevenita.

Insa "nimic nu s-a decis", subliniaza diplomatii europeni, cu atat mai mult cu cat Solana insusi nu s-a pronuntat cu privire la intentiile sale.

In ceea ce priveste Inaltul Reprezentant definitiv al UE, numele lui Carl Bildt, ministrul suedez de externe, este invocat tot mai des, insa Solana nu este complet exclus, iar multi diplomati sunt de parere ca este prea devreme pentru a se face speculatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.