Controland partidul de guvernamant, viitorul premier Vladimir Putin poate destitui presedintele si poate controla bugetul de stat.

Cu mai putin de o luna inaintea predarii mandatului prezidential catre Dmitri Medvedev, presedintele in exercitiu al Rusiei, Vladimir Putin, a instrumentat reducerea atributiilor prezidentiale si intarirea prerogativelor primului-ministru, functie pe care o va prelua incepand cu 7 mai, avertizeaza cotidianul „Kommersant“.

Publicatia este patronata de Alisher Usmanov, presedinte al Gazpro-Media, aliat al lui Medvedev, care a detinut functia de presedintre al monopolului Gazprom.

Cea mai importanta victorie inregistrata de Putin este alegerea sa, pe 15 aprilie, in fruntea partidului Rusia Unita, care detine 315 din cele 450 de mandate ale Dumei de Stat, in conditiile in care pentru destituirea presedintelui este necesar votul a doar 300 de deputati.

Controland majoritatea voturilor din Duma, Putin mai poate schimba Constitutia Rusiei, poate controla aprobarea bugetului de stat si, in calitate de sef al guvernului, va fi ferit de votul de neincredere al Parlamentului.

Din calitatea de presedinte al partidului Rusia Unita, Putin va detine controlul asupra parlamentelor regionale, unde partidul este majoritar, si va putea impiedica astfel numirea de catre presedintele Medvedev a unui guvernator incomod in regiunea respectiva.
Devenind lider al Rusiei Unite, Putin devine liderul de jure si de facto al birocratiei economice si administrative. Un lider regional al partidului, citat de cotidianul „Nezavisimaia Gazeta“, declara ca Putin isi va asigura loialitatea deputatilor din Duma apelind la intimidarea lor de catre siloviki (fostii membri ai serviciilor secrete sovietice, aliati ai lui Putin).

Acolo unde bratul partidului nu poate ajunge Putin s-a folosit de prerogativele prezidentiale pe care le detine pana pe 7 mai. Surse citate de ziarul „Vedomosti“ au relatat ca reprezentantii presedintelui in sapte districte federale ale Rusiei vor trece in subordinea premierului, motivatia fiind ca rolul acestora a devenit unul economic si mai putin unul de monitorizare a respectarii legislatiei federale.

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Dmitri Kozak, un aliat de-ai lui Putin, a negat existenta unui asemenea plan. Posturile de reprezentanti ai presedintelui au fost create chiar de catre Putin, pentru controlul activi-tatii oligarhilor din provinciile Rusiei. Potrivit directorului Fondului National pentru Securitate Energetica, Konstantin Simonov, Putin incearca sa consolideze si pachetul majoritar detinut de stat in cadrul Gazprom si Rosneft, cele mai mari companii energetice din Rusia.

Analistii rusi considera ca Putin a preferat sa nu modifice constitutia, in incercare a sa de a limita prerogativele lui Dmitri Medvedev, deoarece doreste ca puternicele atributii prezidentiale sa ramana in vigoare pana in 2012, atunci cand va candida din nou la presedintie.

Urmand modelul presedintelui Putin, care a promovat in functii-cheie fosti camarazi din KGB, Dmitri Medvedev doreste sa numeasca in posturile de la Kremlin mai multi acoliti din cadrul Gazprom.
Potrivit publicatiei ruse „Profil“, mai multi colegi de facultate ai lui Medvedev, dar si membri ai conducerii Gazprom ar putea fi numiti in noua echipa prezidentiala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.