Ministerul de Externe de la Chisinau cere Romaniei, intr-un comunicat difuzat joi, sa semneze simultan Tratatul privind frontiera de stat si Conventia privind micul trafic la frontiera, aratand ca intre cele doua documente exista o conexiune stransa, transmite NewsIn.

Comunicatul diplomatiei moldovene subliniaza ca proiectul Conventiei privind micul trafic la frontiera - "transmis, de altfel, cu mare intarziere partii moldovenesti de catre autoritatile de la Bucuresti" - utilizeaza notiunea de "frontiera de stat moldo-romaneasca", frontiera care exista de facto, dar nu este juridic documentata in plan bilateral.

"Partea moldoveneasca considera ca incheierea Tratatului privind frontiera de stat intre Republica Moldova si Romania ar reprezenta o premisa constructiva pentru reglementarea tuturor relatiilor de frontiera intre doua state pe baza principiilor europene de buna vecinatate. Autoritatile moldovenesti isi exprima convingerea ca semnarea simultana a Tratatului privind frontiera de stat si a Conventiei privind micul trafic de frontiera va consolida cu mult increderea reciproca si relatiile prietenesti dintre cele doua state si spera ca si partea romana sa impartaseasca aceleasi viziuni", se mai spune in comunicatul Ministerului moldovean de Externe.

Documentul precizeaza ca, odata cu obtinerea de catre Romania a statutului de membru al UE, relatiile cu acest stat, inclusiv cele transfrontaliere, au dobandit pentru Republica Moldova "o dimensiune bivalenta prin prisma raporturilor bilaterale cu Romania insasi si prin cea a relatiilor cu Uniunea Europeana".

In acest context, odata cu semnarea Acordului intre Republica Moldova si Comunitatea Europeana privind facilitarea eliberarii vizelor (semnat la 10.10.2007, in vigoare din 01.01.2008), Chisinaul a formulat o Declaratie politica prin care si-a exprimat dorinta "de a incepe negocieri in vederea unui acord bilateral cu Romania in scopul punerii in aplicare a unui astfel de regim specific micului trafic de frontiera".

Chisinaul insista de mai mult timp, in relatiile cu Bucurestiul, asupra semnarii Tratatului bilateral de baza si a Tratatului de frontiera. Chisinaul a spus in repetate randuri ca refuzul de a semna aceste documente este un indiciu ca Bucurestiul nu recunoaste suveranitatea Republicii Moldova si contesta frontiera actuala, nerenuntand definitiv la ideea unei viitoare uniri.

In noiembrie 2007, ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a facut unele prezizari referitoare la pozitia Romaniei fata de cele doua tratate. "Romania este prima interesata sa aiba un Tratat de baza si un Tratat de frontiera cu Republica Moldova, dar nu poate accepta insistenta partii moldovene de a introduce prevederi si referiri inacceptabile pentru un stat modern european", a declarat atunci ambasadorul roman la Chisinau.

Romania nu are pretentii teritoriale asupra Republicii Moldova

Teodorescu a spus ca in 2003 Romania a venit cu un set de propuneri privind cooperarea la frontiera, printre care si un Acord privind regimul frontierei de stat. "Intrucat nu s-au inregistrat progrese, in 2006 Bucurestiul a retransmis documentul privind regimul de frontiera, care trebuia sa puna punct acestor discutii", a spus ambasadorul Teodorescu, subliniind ca Romania nu are nici un fel de pretentii teritoriale asupra Republicii Moldova.

"Exista o singura problema, legata de faptul ca partea moldoveana solicita introducerea in acest acord a unei referiri la Tratatul de la Paris din 1947, document care spune, cu referire la frontiera dintre Romania si Uniunea Sovietica: "Granita dintre Romania si URSS este granita care a fost convenita intre Romania si URSS in 1940". Pentru toata lumea este insa clar ca in 1940 si pana in 1947 Romania nu a incheiat niciun fel de acord cu URSS in legatura cu o asemenea granita. Deci, e un fals istoric si, daca atunci a fost acceptat, este pentru ca Romania era un stat invins si ocupat si fara posibilitatea de a-si apara interesele sale suverane", a argumentat ambasadorul Teodorescu.

"Este evident ca in anul 2007 acceptarea aceluiasi fals istoric care s-a facut in 1947 ar fi cu totul de neconceput", a adaugat reprezentantul diplomatic al Romaniei la Chisinau. Potrivit lui, frontierele dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au fost stabilite prin Actul final de la Helsinki si la acest document trebuie sa se faca referire in acordul cu privire la frontiera cu Republica Moldova. "Nu exista nici o baza pentru a afirma ca Romania nu doreste incheierea unui acord privind frontiera si ca pozitia Romaniei ar aduce in vreun fel atingere integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Suntem primii interesati sa avem acest acord, cooperarea la frontiera este fundamentala pentru securizarea granitei si pentru impiedicarea contrabandei, a migratiei ilegale - puncte care constituie un aspect fundamental pentru realizarea acordurilor cu Uniunea Europeana. Vrem sa avem un acord care sa stabileasca si sa confirme inca o data caracterul deschis al unor relatii dintre doua state suverane, independente si care isi respecta reciproc integritatea teritoriala", a declarat Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.