Polonia si Ucraina au semnat luni un acord referitor la lansarea unui studiu asupra unui proiect al unei conducte, care ar face legatura intre Marea Caspica si Marea Baltica, evitand Rusia, informeaza NewsIn.

"Concluziile tehnice si economice ne vor permite sa precizam daca Polonia, Ucraina, Azerbaijanul si alte state vor participa la construirea unei noi rafinarii in Ucraina", a declarat pentru presa presedintele ucrainean Victor Iuscenko, care a asistat la semnarea acordului alaturi de omologul sau polonez, Lech Kaczynski.

Proiectul de construire a acestei conducte, bazat pe un tronson care deja exista in Ucraina, a constituit obiectul unui prim acord semnat in octombrie la Vilnius de catre presedintele Azerbadjanului, al Georgiei, al Lituaniei, al Poloniei si al Ucrainei.

Cele cinci state din fostul bloc comunist sunt interesate de construirea unei conducte care sa traverseze Rusia, in scopul diversificarii livrarilor lor si pentru a scapa de presiunile energetice de la Moscova.

Este vorba de a crea, potrivit presedintelui polonez, "un nou spatiu energetic."

Noul proiect prevede o schimbare a cursului petrolului, prelungirea conductei pana in centrul Poloniei, la Plock, unde se gaseste principala rafinarie poloneza, si mai departe, pana la Gdansk, la Marea Baltica.

Reteaua botezata "Nowa Sarmatia" va trebui sa permita trasportul petrolului de la marea Caspica, dinspre tarile bogate in petrol, cum este Azerbaijanul si posibil catre Kazahstan spre pietele din Europa Occidentala, via Polonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.