Cubanezii au primit dreptul de a-si cumpara casele de la stat, de a vorbi la telefonul mobil sau de a se caza la hotelurile de lux.

Guvernul de la Havana a inaintat o serie de masuri pentru a elimina „interdictiile excesive“, asa cum s-a exprimat Raul Castro, cel care a preluat conducerea Cubei dupa retragerea fratelui Fidel. La sfirsitul saptaminii trecute au fost adoptate noi reguli privind drepturile cubanezilor asupra locuintelor: ei vor avea voie de acum incolo sa lase mostenire familiei drepturile asupra caselor.

Mai mult, citeva mii de persoane vor putea sa-si cumpere casele de la stat. Aceasta decizie reprezinta un pas inainte in dreptul de proprietate, chiar daca nu este inca permisa vinzarea locuintelor decit catre stat. Teoretic, guvernul de la Havana controleaza de decenii intregi locuintele cetatenilor, dar exista o piata neagra prin care cubanezii platesc mita oficialilor pentru a primi case mai incapatoare.

Locuitorii insulei caraibiene au primit acum inclusiv dreptul de a vinde si de a cumpara autoturisme.

Raul Castro a mai introdus o schimbare in legislatia cubaneza: nu vor mai exista limite superioare pentru salarii. Pina acum, din cauza limitarii drepturilor salariale, un medic cistiga la fel de mult ca un muncitor din fabrica. Un analist economic cubanez a explicat insa la televiziunea publica faptul ca aceasta masura va tine cont de sloganul socialist „fiecaruia dupa munca depusa“.

Chiar daca veniturile cubanezilor nu vor creste semnificativ, de acum incolo va exista totusi o motivatie pentru ca ei sa depuna mai multe eforturi la locul de munca. Guvernul controleaza 90% din economie, iar salariul mediu ajunge la doar 12 euro pe luna. Alimentele sint rationalizate, dar sint subventionate de stat. Raul Castro a recunoscut ca salariile conationalilor sai sint prea mici si a promis imbunatatiri ale situatiei economice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.