In Italia au loc duminica si luni alegeri generale. La vot participa si trei milioane de italieni care traiesc in strainatate.

Noile reguli de vot interzic alegatorilor sa ia cu ei in cabina de vot telefoane mobile care pot face fotografii. Masura e menita sa previna fotografierea buletinului de vot fiindca in trecut au existat cazuri de cumparare a voturilor.

Se estimeaza ca participarea la vot va fi ridicata. La ultimele alegeri generale de acum mai bine de doi ani, peste 80% dintre alegatori au votat.

Sectiile de votare vor fi redeschise din nou luni dimineata iar primele estimari ale rezultatului votului ar urma sa apara luni dupa-amiaza.

Cine sunt principalii candidati?

Silvio Berlusconi este un veteran al politicii din peninsula. A castigat sau a concurat de patru ori in alegeri in trecut. Isi asuma ca merit faptul ca a condus singurul guvern italian de dupa razboi care a rezistat cei cinci ani ai unui mandat, intre 2001 si 2006. Este considerat un comunicator redutabil, dat fiind ca detine cel mai mare imperiu media din Italia. A fost insa acuzat in repetate randuri de coruptie si ridiculizat pentru ca incearca sa isi ascunda varsta de 71 de ani prin diverse tertipuri cosmetice.

De partea cealalta se afla Walter Veltroni, liderul noului Partid Democrat, infiintat abia in octombrie anul trecut. Acesta a fost primar al Romei timp de sapte ani si a demisionat pentru a candida in alegeri.
Veltroni, un fost jurnalist, foloseste mass-media cu mult mai abil decat Romano Prodi. El a facut turnee electorale prin Italia la bordul unui autobuz de genul celor utilizate in campania din Statele Unite.

Oricine va castiga se va confrunta cu o economie in stagnare, o populatie nemultumita de prestatia clasei politice si posibile blocaje legislative.

Promisiuni economice

Silvio Berlusconi a acuzat guvernul de centru stanga al fostului premier Romano Prodi ca ar fi responsabil de problemele economice ale Italiei. Intre acestea el a enumerat eforturile zadarnice facute pentru a vinde compania aeriana nationala Alitalia, care merge in pierdere, costul tot mai ridicat al vietii de zi cu zi si faptul ca economia Italiei s-a dezvoltat intr-un ritm mai lent decat media in tarile din zona euro.

Walter Veltroni, lider al Partidului Democrat, a promis ca va introduce reforme economice serioase si ca va incerca sa rezolve probleme Italiei lasand deoparte ideologiile politice.

Nehotarare in randul alegatorilor

Multi votanti s-au declarat dezamagiti de politicieni in general, indiferent de partidele de care apartin.
“Toti fac promisiuni de schimbare in bine dar cand ajung la putere nu fac nimic. Sper ca acela care va castiga de data asta chiar va face ceva, dar am mari dubii”, spune Jessica.

Mauro, un vanzator de legume si fructe din Roma, se plange ca oamenii au tot mai putini bani de cheltuiala, chiar si cand e vorba de mancare.

“Noi, vanzatorii de alimente, trebuie sa facem fata actualei situatii in care puterea de cumparare a oamenilor a scazut. Trebuie sa reducem incontinuu preturile”.

Iar vecinul lui Mauro, Eraldo, care e macelar, e si mai pesimist.

“Vanzarile sunt teribile. Piata e moarta, nu se mai vinde nimic”.

Un sondaj recent arata ca aproape 30% dintre italieni sunt inca nehotarati in privinta votului si, cu toate ca sondajele sugereaza un avans al fostului premier Silvio Berlusconi, numarul mare de votanti indecisi face aproape imposibil de prezis victoria unui anume candidat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.