Dorinta presedintelui Bush de a include Ucraina si Georgia in Planul de preaderare se loveste de refuzul vechilor membre ale Aliantei Nord-Atlantice

Summitul NATO incepe astazi la Bucuresti, fara un consens in ceea ce priveste deschiderea programului de preaderare pentru Georgia si Ucraina. In ciuda declaratiilor facute, ieri, la Kiev, de catre presedintele american George W. Bush, ca sustine cu tarie acordarea MAP pentru cele doua state, in sanul Aliantei exista profunde disensiuni pentru acest angajament. Ramane de vazut daca, in urmatoarele ore, SUA vor reusi sa invinga opozitia Germaniei si Parisului, pe aceasta tema.

Autoritatile de la Kiev ­ i-au facut o primire fastuoasa liderului de la Casa Alba. Aceasta a fost umbrita doar de protestele catorva sute de ucraineni filorusi din piata Independentei (Maidan), aceeasi de unde in noiembrie 2004 a fost initiata cotitura democratica a "Revolutiei portocalii", al carei lider Viktor Iuscenko este astazi sustinatorul fervent al aderarii tarii sale la NATO. Conferinta de presa comuna a celor doi sefi de stat a fost una destinsa.

„V-am asteptat cam mult in Ucraina", i-a reprosat in gluma Victor Iuscenko presedintelui american. Replica lui Bush a fost - „mai bine mai tarziu decat niciodata".

"Natiunea ucraineana a luat o decizie curajoasa, pe care Statele Unite o respecta. La Bucuresti voi reitera pozitia SUA ca sustinem semnarea planului de preaderare la NATO de catre Ucraina si Georgia.

„Cred cu tarie ca Ucrainei si Georgiei trebuie sa li se acorde Planul de Actiune pentru Aderare (MAP) si nu se fac targuieli. Punct".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.