Ultimul regat budist independent, Bhutan, se deschide catre lume pentru a face fata amenintarii Indiei si Chinei, cei doi giganti care il inconjoara.
Cetatenii Bhutanului, ultimul regat budist independent din Himalaya, au votat luni la primele alegeri generale din istoria monarhiei. Dupa mai bine de un secol de monarhie absolutista, insasi democratia a fost impusa prin decret regal, iar alegatorii au votat nu din convingere, ci la ordinul suveranului. Scrutinul ii va desemna pe cei 47 de membri ai camerei inferioare a Parlamentului, dupa ce in ianuarie a fost aleasa camera superioara. Pentru a nu-si lua supusii prin surprindere, regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, un tinar de 28 de ani, educat la Oxford, a organizat simularea, anul trecut, a doua tururi de scrutin.

Principala prerogativa a noului Parlament este posibilitatea de a destitui monarhul, cu votul a doua treimi dintre deputati, insa aceasta este putin probabil, sustin observatorii. Cele doua partide ce concureaza in alegeri au practic aceeasi ideologie, iar una dintre formatiuni este condusa de un unchi al regelui. Alti doi unchi regali conduc cele mai importante companii ale tarii. Noii demnitari isi propun sa scoata tara din izolare si sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului, avind in vedere ca, pina in 1999, televiziunea si Internetul au fost interzise, iar turismul era strict limitat. Parlamentul nu va putea decide in chestiuni de securitate nationala, asa cum este problema ridicata de etnicii nepalezi (20% din populatia tarii), care au fost persecutati in anii ’90.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.