Tandemul Rice-Gates a continuat ieri la Moscova discutiile pe temele apararii si politicii externe intr-un 'spirit pozitiv'.

Potrivit Adevarul, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat la debutul intalnirii cu secretarul de stat american Condoleezza Rice si cu ministrul apararii, Robert Gates ca "Suntem multumiti de modul in care se dezvolta relatiile noastre (...). intelegem, de ambele parti, necesitatea de a ne minimaliza dezacordurile"

"Intalnirea de luni cu presedintele rus Vladimir Putin s-a derulat intr-un spirit pozitiv. O sa ne continuam munca pentru a ne intari parteneriatul si a ne clarifica unele divergente", a adaugat Rice.

Referitor la scrisoare pe care presedintele american George W. Bush i-a trimis-o omologului sau rus, Putin a declarat ca ca ideile continute ar putea conduce la un dialog pozitiv intre cele doua tari. “De curand am avut ocazia sa vorbesc cu presedintele Statelor Unite si am primit o scrisoare de la el”. “Este un document foarte serios pe care l-am examinat cu mare atentie”. “Uitandu-ne la ideile continute, observam ca dialogul nostru evolueaza constructiv”, a spus presedintele Putin, potrivit BBC.

Principalul subiect care tensioneaza de ceva vreme relatiile dintre cele doua tari este scutul pe care SUA vor sa-l instaleze in Europa de Est (mai exact, in Polonia si Cehia), relateaza Cotidianul. Moscova se opune vehement acestui proiect, pe motiv ca ar reprezenta o amenintare la adresa securitatii sale. Washingtonul sustine insa ca are nevoie de scut pentru a se proteja fata de eventualele atacuri venite din Iran.

Ziua ne dezvaluie ca, desi oficialii americani s-au declarat surprinsi de tonul pozitiv al discutiilor cu omologii lor rusi, presa rusa are cu totul alta parere. "Rice si Gates au venit la Moscova degeaba", titra Pravda in prima zi a vizitei celor doi la Moscova, anticipand esecul noilor consultari ruso-americane pe tema scutului american antiracheta ce urmeaza sa fie amplasat in Europa, de altfel confirmat, ieri, de Interfax. "Problema ramane in continuare valabila si consta in faptul ca americanii nu renunta la planurile lor de a desfasura un sistem antirachite in Europa de Est", nota agentia de presa rusa, in contextul in care secretarii americani au prezentat, ieri, omologilor rusi un document propunand noi "cadre strategice" pentru relatiile bilaterale americano-ruse, tinut insa departe de ochii publicului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.