Dalai Lama a anuntat ca va renunta sa mai fie liderul tibetanilor daca violentele din Tibet scapa de sub control, transmite NewsIn.

"Daca lucrurile scapa de sub control, singura mea optiune va fi de a ma retrage complet", a declarat Dalai Lama, liderul spiritual exilat al tibetanilor, intr-o conferinta de presa de la Dharamsala, in nordul Indiei.

Cotidianul 'Times', citat de Adevarul, comenta ieri ca "Teoretic, Dalai Lama nu poate demisiona. in religia budista, el reprezinta reincarnarea predecesorului sau, chiar daca a lasat adesea sa se inteleaga ca nu se va reincarna din nou".

Unul dintre colaboratorii lui Dalai Lama, Tenzin Taklha, a clarificat mai tarziu afirmatia acestuia. "Daca tibetanii vor alege calea violentei, el va trebui sa demisioneze, deoarece este complet dedicat nonviolentei. Va demisiona din calitatea de lider politic si de sef de stat, dar nu din cea de Dalai Lama", a spus Taklha.

Vorbind la o conferinta de presa la Beijing, premierul Chinei, Wen Jibao, l-a acuzat pe liderul spiritual Dalai Lama pentru tulburarile din Tibet, adaugand ca unul din obiective a fost perturbarea pregatirilor pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.

“Exista multe dovezi care arata ca acest incident a fost organizat, premeditat, orchestrat si incitat de clica lui Dalai Lama”, a spus premierul Wen Jibao, potrivit BBC.

Wen Jibao a calificat drept minciuni afirmatiile ca in Tibet ar avea loc un genocid cultural, si a afirmat ca in reactia autoritatilor fata de tulburarile de acum s-a dat dovada de retinere in folosirea fortei.

Conflictele din Tibet nasc noi divergente in interriorul UE. Pe de o parte Comisia Europeana, in acord cu majoritatea guvernelor UE, e de parare ca participarea sportivilor europeni la Jocurile Olimpice din Beijing trebuie mentinuta, iar pe de alta parte majoritatea deputatilor din Parlamentul European se pronunta in favoarea boicotarii jocurilor, informeaza Romania Libera.

Intr-un interviu acordat marti postului de radio Deutschlandfunk, Presedintele Parlamentul European, Hans-Gert Poettering i-a sfatuit pe politicienii care intentioneaza sa ia parte la ceremonia de deschidere a Olimpiadei sa isi reconsidere decizia, relateaza Ziua. "Este prea devreme pentru a spune cum vor sfarsi lucrurile, dar trebuie pastrate deschise toate optiunile", a declarat el, referindu-se inclusiv la boicotarea evenimentului.

Poettering, membru al Uniunii Crestin-Democrate (CDU), formatiunea politica a cancelarului federal german Angela Merkel, a criticat raspunsul Chinei la protestele din Tibet. "Nu putem fi de acord cu ce se intampla in Tibet. Chinezii trebuie sa inteleaga acest lucru", a afirmat Poettering, subliniind ca represiunea trebuie sa inceteze, pentru ca Olimpiada sa fie un succes. "Trebuie sa trimitem un semnal Beijingului", a explicat Poettering.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.