Romania, ca tara gazda a summitului NATO, poate influenta, chiar daca nu decisiv, hotararea care se va lua la Bucuresti cu privire la acordarea statutului de tara candidata (MAP) Georgiei, a declarat duminica pentru NewsIn ministrul georgian pentru reintegrare, Temuri Iakobasvili.

Georgia are o singura asteptare de la summitul NATO de la Bucuresti: sa primeasca statutul de tara candidata prin acordarea Planului de Actiune in vederea aderarii (MAP), a spus ministrul georgian, prezent la conferinta Brussels Forum organizata la Bruxelles de German Marshall Fund.

"Romania poate influenta decizia, chiar daca nu intr-o maniera decisiva. Dar fiind o tara gazda, conteaza chiar si faptul ca ai propriii pereti. Cred ca relatiile noastre bune cu Bucurestiul vor juca un rol important. Nu va fi unul decisiv, dar orice ajutor pe care Romania il poate oferi – si cred ca exista moduri de a acorda acest ajutor – va fi foarte apreciat de guvernul georgian", a declarat Iakobasvili pentru NewsIn.

Comentand recentele semnale ca Georgia si Ucraina nu vor primi MAP la Bucuresti, Iakobasvili a subliniat ca tara sa a indeplinit criteriile pentru a trece la pasul urmator, iar amanarea ar fi o decizie politica ce ar da drept de veto Rusiei cu privire la extinderea NATO.

"Georgia si-a indeplinit toate obligatiile asumate, iar performanta noastra in Planul Individual de Actiune privind Parteneriatul cu NATO (IPAP) este foarte apreciata de Alianta. Daca decizia se va lua pe baza performantelor, vom primi MAP. Dar daca decizia va fi mai mult politica, luand in considerare diferitele inclinatii politice ale statelor membre, atunci situatia se va complica", a spus Iakobasvili.

Intrebat ce consecinte vede in cazul in care Georgia nu va primi MAP, ministrul georgian a raspuns ca "va fi foarte important cum va fi formulat refuzul de a acorda MAP acum".

"Este foarte ingrijorator ce auzim de la doamna Merkel, pentru ca asta inseamna literal a da drept de veto Rusiei asupra deciziilor NATO cu privire la extindere", a avertizat ministrul georgian.

Oficialul se referea la declaratiile directorului pentru planificare politica din Ministerul german al Afacerilor Externe, Volker Stanzel, prezent si el la Brussels Forum, care a spus ca ar fi mai bine sa nu se acorde MAP Georgiei pana nu vor fi solutionate conflictele inghetate din Osetia de Sud si Abhazia, regiuni separatiste sprijinite de Kremlin.

"Daca privim conflictele inghetate ca piatra de hotar, atunci Georgia nu va fi in stare sa le solutioneze singura, in timp ce Rusia are toate mijloacele de a le mentine inghetate. Daca Rusia vede ca strategia functioneaza si ca este si recompensata, atunci va pot promite ca aceste conflicte nu vor fi niciodata solutionate si ca vom ajunge intr-o situatie fara iesire", considera Iakobasvili.

Oficialul georgian a subliniat ca aderarea Georgiei la NATO nu este o mutare anti-Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.