Una dintre tarile cu importante rezerve de petrol si gaze din lume, e vorba de Azerbaidjan, si-a exprimat intentia de a participa la realizarea proiectul Nabucco, proiect care se doreste a fi o alternativa de aprovizionare cu gaze a tarilor din Uniunea Europeana, ocolind Rusia.

Intentia a fost afirmata miercuri, la Bucuresti, dupa semnarea unui acord de colaborare in domeniul energetic intre Romania si Azerbaidjan.

Ministrul industriei si energeticii din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, a declarat miercuri la Bucuresti ca tara sa este dispusa sa sustina si sa participe la realizarea celor doua proiecte energetice importante la care Romania este parte.

E vorba de Nabucco si Constanta - Trieste, doua proiecte care se doresc a fi o alternativa la sursele rusesti de aprovizionare cu gaze ale Uniunii Europene.

"Prioritatea Azerbaidjanului" - a spus ministrul industriei din aceasta tara - "este de a deveni un actor important in furnizarea de gaze catre Europa."

"Din acest punct de vedere, Nabucco este important pentru noi, mai ales ca, in ultima perioada, am crescut capacitatea de extractie si de productie."

De partea cealalta, secretarul de stat in ministerul economiei si finantelor, Viorel Palasca, a exprimat sprijinul Romaniei, ca membru al consortiului Nabucco, pentru Azerbaidjan.

"Am dori ca Romania sa sutina direct Azerbaidjanidjeanul sa faca parte din aceste proiecte, sa poata investi in ele. Credem ca acest lucru reprezinta o garantie in plus in realizarea acestor proiecte", a spus Viorel Palasca.

Proiectul Nabucco

Romania este, asadar, membru al consortiului Nabucco, alaturi de alte 5 state: Bulgaria, Turcia, Ungaria, Germania si Austria.

Proiectul Nabucco, in valoare de 5 miliarde de euro, ar urma sa aduca gaz din Orientul Mijlociu si Zona Caspica, iar lucrarile sunt programate sa inceapa in 2010.

Recent si Franta si-a exprimat intentia de a se alatura acestui proiect.

Numai ca, spre deosebire de Franta, Azerbaidjanul are avantajul accesului la imensele rezerve de petrol din zona Marii Caspice, pe al carui mai estic este situat.

Agentia Energetica Internationala estimeaza ca rezervele de petrol si gaze din Marea Caspica ar reprezenta 20% din cele mondiale.

Rezervele confirmate, insa, pentru Azerbaidjan si Kazahstan - principalii rivali ai Rusiei la exportul de petrol - ar fi de 15 miliarde de tone, cu posibilitati de crestere semnificativa in urmatorii ani.

Proiectul Nabucco bate, insa pasul pe loc, din 2002, de cand a fost lansat de Uniunea Europeana, care a finantat, de altfel, studiul de fezabilitate.

Intre timp, insa, a prins contur un alt proiect .

E vorba de proiectul rusesc South Stream, considerat un concurent al Nabucco.

Proiectul ocoleste, insa, Romania. Porneste pe tarmul rusesc al Marii Negre, trece prin Bulgaria iar de acolo se ramifica in nord prin Serbia si Ungaria si in sud prin Grecia spre Italia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.