In ciuda restrictiilor, mana de lucru romaneasca e cautata si chiar incurajata in unele tari europene. Explicatia sta in faptul ca muncitorii romani sunt buni profesionisti

Teama tarilor Uniunii Europene privind exodul masiv al romanilor si bulgarilor in cautarea unui loc de munca mai bine platit nu se adevereste. Mai mult, in unele tari europene, romanii par sa fie preferati pentru profesionalismul lor. Dar si pentru ca stiu sa isi faca loc singuri.

La un an de la aderarea Romaniei si Bulgariei, Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, recunoaste ca migratia muncitorilor romani si bulgari este un fenomen marginal, cu exceptia Spaniei. Potrivit Eurostat, un milion de muncitori romani si bulgari si-au cautat de munca in Europa, din care 54 la suta au ales drept destinatie Spania, iar un sfert au mers in Italia, unde formeaza circa unu la suta din forta de munca locala.

In Grecia au plecat la munca 37.000 de romani si bulgari (0,8 la suta din forta de munca locala), iar in Cipru 4.000 (1%). in tarile mediteraneene, romanii si bulgarii vizeaza mai ales muncile sezoniere, in special in agricultura.

In Germania, Austria sau Marea Britanie, unde se mentin restrictiile pentru romani si bulgari, ei ocupa doar cateva zecimi de procent din fortele locale de munca. Din statisticile Eurostat reiese ca 1,1 milioane de muncitori romani si bulgari se aflau in statele UE, in primul an dupa aderare.

Dintre acestia, 541.000 au mers in Spania (2,5 la suta din forta de munca locala), 253.000 in Italia (1 la suta), 68.000 in Germania (0,2 la suta), 26.000 in Marea Britanie (0,1 la suta), 14.000 in Austria (0,3 la suta), 10.000 in Portugalia (0,2 la suta). Pentru anul 2006, Eurostat indica o prezenta de 898.000 de muncitori romani si bulgari in UE.

Cat priveste Spania, un raport al guvernului de la Madrid arata ca, la nivelul anilor 2006-2007, numarul total al imigrantilor a fost de la 3,7 milioane, respectiv circa 8 la suta din populatia totala a Spaniei, in principal proveniti din America Latina, Europa de Est si Maroc. Raportul spune ca 30 la suta din cresterea ultimilor 5 ani se datoreaza imigrantilor. "Imigrantii au contribuit la crearea a circa jumatate din noile locuri de munca dupa 2001 si au contribuit cu 23 de miliarde de euro pe an la bugetul statului", mai spune sursa citata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.