Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat dur Alianta Nord-Atlantica si recunoasterea independentei provinciei Kosovo de catre comunitatea internationala.

El a facut declaratiile la Moscova, dupa o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel.

Cancelarul german este primul lider occidental care viziteaza Moscova de la recentele alegeri prezidentiale.

Discutiile dintre cei doi lideri au abordat subiecte sensibile. Vladimir Putin si-a reiterat opozitia fata de extinderea NATO si independenta regiunii Kosovo, afirmand insa ca unele concesii ar fi posibile.

"Exista un scenariu in cadrul caruia am putea recunoaste independenta Kosovo? Da, exista. Totusi, un asemenea scenariu trebuie sa respecte strict legislatia internationala si sa fie acceptat de Serbia".

Noi critici

El a sugerat ca Alianta, pe masura ce creste, incearca tot mai mult sa se substituie Natiunilor Unite. Liderul rus a avertizat de asemenea partenerii externi ai Rusiei, carora le-a transmis sa nu se astepte la o cooperare mai comoda cu viitorul presedinte, Dimitri Medvedev.

Vladimir Putin a vorbit totusi despre posibilitatea ca fostul oligarh Mihail Hodorkovski, aflat acum dupa gratii, sa fie in cele din urma gratiat. Hodorkovski a fost la un moment dat cel mai bogat om din Rusia, dar a fost ulterior deposedat de avere si condamnat pentru frauda si evaziune fiscala.

Multi dintre suporterii sai afirma ca procesul a fost unul politic.

Germania nu a fost placut impresionata de modul in care a fost ales Dimitri Medvedev in functia de presedinte. inainte de sosirea la Moscova, un purtator de cuvant al cancelarului Merkel a declarat ca Germania priveste cu ochi critici recentul scrutin.

La acesta au luat parte foarte putini observatori iar opozitia s-a plans ca nu a avut acces pe posturile de radio si televiziune pentru a-si face campanie.

Insa schimburile comerciale dintre Rusia si Germania ating 50 de miliarde de dolari. Germania depinde in mare masura de gazul rusesc iar cele doua tari construiesc impreuna o conducta de transport.

In aceste conditii, ambele state stiu ca sunt practic condamnate la cooperare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.