Minoritatile etnice razbat cu greu in viata politica mai conservatoare a batranului continent

Candidatul la nominalizarea democratilor in cursa pentru Casa Alba, Barack Obama, de origine afro-americana, se bucura de mare succes si este mai bine plasat in cursa electorala decat contracandidata sa, Hillary Clinton. in tarile europene, o astfel de performanta pare mai greu de realizat pentru un politician din randul minoritatilor. in Franta, Italia sau Germania, reprezentantii altor etnii au o prezenta redusa in structurile politice de conducere.

Chiar daca imperfecta, diversitatea exista de mult timp in politica SUA. Un sondaj recent a descoperit ca 71% din americanii de origine musulmana cred in "visul american", chiar mai mult decat publicul american luat ca intreg (64%).

Situatia este alta in Europa, unde miturile nationale sunt bazate pe gradul de apartenenta la natiunea britanica, franceza sau germana. Acest lucru ii determina pe imigrantii musulmani neeuropeni sa nu se simta cu adevarat acasa. Procentul francezilor de origine africana este de circa 10%, la fel ca si al germanilor de origine turca si aproape tot atat cat cel al afro-americanilor – 12%.

Cu toate acestea, in Franta si Germania, ei nu sunt la fel de bine reprezentati in parlament si guvern. Multi dintre ei sunt negri sau musulmani ale caror familii au sosit in Europa cu mai multe decenii in urma, in cautare de lucru.

Minoritarii din guvernele europene – „numarati pe degete"

La ora actuala, reprezen­tantii minoritatilor pot fi numarati pe degete in guvernele europene si formeaza un mic procent din parlamente. in Franta, numai unul dintre cei 577 de membri ai parlamentului apartine minoritatilor, iar in Senat nu exista niciunul.

Rachida Dati, de origine marocana, a devenit in acest an prima persoana din randul minoritatilor care ocupa un post important in cabinetul francez. in Germania, unde etnicii turci formeaza circa 10% din populatie, ei detin mai putin de 1% din locurile din parlament. Minoritatile au si mai putina putere in Italia si Spania, unde imigratia este un fenomen mai recent.

Chiar si in Marea Britanie, considerata un model european al multiculturalismului, politicienii se plang ca progresul este extrem de lent. Diane Abbott a devenit acum 20 de ani prima femeie de culoare din parlamentul britanic.

Astazi este printre cei numai 15 parlamentari minoritari. "Problema este rasismul. Daca la 20 de ani dupa ce primul val de minoritati a intrat in parlamentul britanic, valul se transforma intr-un firicel de apa, atunci trebuie sa ne gandim la rasism", spune ea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.