In Germania, o asociatie non profit a medicilor si pacientilor a scos o brosura despre cazurile de malpraxis. Detaliile despre borsura respectiva apar in editia on line a revistei Der Spiegel.

Intitulata "invatand din greseli" brosura, spun autorii, vrea sa puna capat tacerii din jurul acestui subiect considerat in multe tari "tabu".

Doctori care au uitat bisturiul in stomacul pacientului, au operat un picior sanatos, au pus prea tarziu diagnosticul de cancer - toti sunt dati drept exemplu in brosura, care totusi, spun autorii, nu vrea sa puna la zid medicii, ci sa caute cauzele malpraxisului.

In Germania au loc anual 100 de cazuri grave de malpraxis.

Un pacient din zece e nemultumit de rezultatul tratamentului si 500 de mii de oameni pleaca din spital cu infectii.

Autorii "pamfletului", cum a fost numit de presa germana, spun insa ca doar intr-un caz din trei medicul e intr-adevar vinovat.

Cel mai adesea greselile se fac din lipsa de experienta sau sub presiunea timpului.

Unul dintre autori a marturisit in brosura ca, disperat sa salveze un pacient care voia sa se sinucida cu sedative, i-a administrat la randul sau un sedativ pentru ca avea un nume similar cu cel al medicamentului salvator.

Din fericire, medicul a realizat la timp eroarea.

"Confesiunea" grupului de medici a fost primita cu aplauze de opinia publica si ministerul sanatatii.

In schimb, medicii nu au fost foarte entuziasmati.

"A te face ca ploua nu e solutia", s-au aparat autorii studiului, care au apreciat ca e mai bine sa inveti din greselile altora sau macar, daca gresesti, sa o admiti.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.