Prim-ministrul Kevin Rudd a facut un gest fara precedent, initiind o campanie de reconciliere cu aborigenii.

Australia a prezentat scuze oficiale aborigenilor pentru nedreptatile la care au fost supusi timp de doua secole. Premierul Kevin Rudd a cerut scuze „fara rezerve" indigenilor, pentru prima oara in istorie, in numele guvernului si al Parlamentului australian.

Discursul sau a fost primit cu strigate de bucurie inauntru si in afara cladirii Legislativului.

Milioane de australieni, aborigeni sau neaborigeni, dintre care multi cu lacrimi in ochi, au urmarit alocutiunea in direct la televiziune sau pe ecrane instalate in parcuri, gradini, muzee, primarii, scoli si birouri din marile orase.

Circa o mie de aborigeni au sosit din intreaga Australie la Canberra pentru a asista la acest gest de reconciliere, unul fara precedent. in urma cu zece ani, ex-premierul John Howard a prezentat scuze indigenilor cu titlu strict personal, guvernul conservator de atunci refuzand sa exprime scuze in numele natiunii pentru relele tratamente la care aborigenii au fost supusi, de la inceputul colonizarii Australiei.

„Cerem scuze pentru durerile si suferintele suferite de «generatiile furate», descendentii si familiile lor„, a spus prim-ministrul. „Cerem scuze mamelor si tatilor, fratilor si surorilor pentru ca au fost separati de familie si comunitati„, a adaugat el. Sintagma „generatiile furate„ se refera la zecile de copii de aborigeni luati cu forta de la familiile lor – din 1910 pana in anii ’70 – pentru a fi plasati in institutii si camine in cadrul unei politici de asimilare fortata.

Sunt necesare si fonduri de ajutorare

Gestul de penitenta na­ti­o­­nala, care reprezinta o ade­varata cotitura in istoria Aus­tra­liei, a mers mult mai departe decat discursul nuantat care era asteptat de toata lumea. Discursul premierului a starnit aplauze in randul multimii – formata din aborigeni, dar si din neaborigeni – care s-a adunat in fata parlamentului. Utilizarea repetata a cuvantului „scuze„ imbraca o semnificatie simbolica foarte importanta pentru aborigeni.

In timpul campaniei sale electorale, Kevin Rudd a promis ca va prezenta scuze primilor locuitori ai Australiei in scopul de a favoriza procesul de reconciliere nationala. Acum cateva zile, si-a respectat promisiunea. Barbara Livesey, presedinta a ONG-ului Reconcilierea Australiei, recunoaste ca scuzele reprezinta un moment istoric, dar atrage atentia ca scuzele nu vor avea nicio valoare daca nu vor fi insotite de fonduri pentru ajutorarea aborigenilor. Comunitatea indigenilor numara 470.000 de persoane, respectiv 2% din totalul populatiei australiene. Aborigenii sunt si astazi marginalizati si defavorizati si au o speranta de viata cu 17 ani mai scazuta decat ceilalti locuitori.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.