Declararea independentei Kosovo si pozitiile antagonice din ce in ce mai evidente dintre Occident si Rusia au adus din nou in atentia publica subiectul retrasarii granitelor in Europa Centrala si de Est.

In ultimele zile, ziarele si agentiile de presa din Rusia si Republica Moldova s-au intrecut in a publica scenarii - ce vizeaza o eventuala revenire a Basarabiei la Romania - piperate cu analize, comentarii si pozitii ale unor surse din ministerul rus de Externe. In timp ce analistii de la Chisinau vorbesc despre nevoia "republicii" de a lupta nu numai pentru integritatea teritoriala, ci si pentru existenta ca stat, rusofonii se isterizeaza, denuntand consecintele "catastrofale" ale unirii Moldovei cu Romania.

La randul ei, publicatia moscovita Nezavisimaia Gazeta sustine ca Rusia face tot posibilul sa blocheze curentul unionist, mergand pana la a nu recunoaste independenta Transnistriei (Prednistrovie). Mai mult chiar, o agentie de presa italiana vorbea luni despre faptul ca Traian Basescu negociaza cu Washingtonul schimbarea pozitiei fata de Kosovo, in schimbul unei interventii pe langa Moscova. Mai precis, Romania renunta la Transnistria, castiga restul teritoriului Basarabiei si pluseaza cu recunoasterea Kosovo. Situatie extrem de improbabila - confirmata si de un fost sef al Directiei de Informatii Militare din cadrul Armatei Romane - avand in vedere interesul strategic al Kremlinului in Moldova. Insa, interesant este ca, marti, consilierul prezidential pe probleme de aparare, generalul (r) Constantin Degeratu, a sugerat ca pozitia Bucurestilor in privinta Kosovo s-ar putea schimba.

De "frica" Bucurestilor, Moscova "neglijeaza" Transnistria

Moscova incearca sa excluda un posibil scenariu al reunificarii Republicii Moldova cu Romania, de aceea Rusia nu va recunoaste independenta Transnistriei, alaturi de Osetia de Sud si Abhazia. Cele doua republici autoproclamate din Georgia spera la recunoasterea lor pe plan international, dupa precedentul Kosovo, relata luni, cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta, citand surse din cadrul Ministerului rus de Externe.

In prezent, Moscova spera sa ajunga la o intelegere cu Chisinaul in problema transnistreana si incearca sa convinga Tiraspolul sa revina la masa tratativelor, pentru a debloca procesul de negocieri. Iata de ce autoritatile ruse au impartit republicile nerecunoscute pe care le tuteleaza de ani buni in spatiul ex-sovietic in fiice bune si fiice vitrege, concluzioneaza publicatia citata, indicand ca, judecand dupa ultimele evolutii, Transnistria este cea care s-a pomenit in rolul de orfan. De vineri, la Moscova, se afla, pentru "potrivirea acelor ceasornicului", liderii Abhaziei si Osetiei de Sud. Acestora li s-a promis sprijin si ajutor multilateral, in genere, recunoasterea. Transnistria nu a fost invitata la "aceste consultari de taina", releva publicatia mentionata.

Moldova, "jertfita" in intelegeri secrete

R. Moldova este pusa in situatia de a lupta nu numai pentru integritate teritoriala, dar si pentru insasi existenta statului, caci, in noile conditii, de dupa autoproclamarea Kosovo, se vor acutiza relatiile dintre Rusia si Occident si, ca rezultat, Moldova ar putea sa devina jertfa unor intelegeri secrete, a declarat, pentru agentia moldoveana Info-Prim Neo, politologul Roman Mihaes, care pleaca de informatiile din Nezavisimaia Gazeta. Argumentul nu este lipsit de logica, sustine Mihaes, deoarece R. Moldova a fost recunoscuta de comunitatea internationala impreuna cu teritoriul care astazi il controleaza regimul separatist. In cazul cand Transnistria va fi recunoscuta de Rusia si o parte din satelitii sai, se va putea pune problema existentei a ceea ce a mai ramas din R. Moldova, pe motiv ca este o alta formatiune statala, cu alt teritoriu si cu alta motivatie de existenta statala decat cea de la proclamarea independentei.

Potrivit lui Mihaes, este important ca, in aceasta situatie, conducerea Republicii Moldova sa inteleaga ca nu trebuie sa faca pasi pripiti in directia reglementarii transnistrene, pasi care ar putea sa duca la pierderea regiunii intr-un timp foarte scurt.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.