Azi, printul de Wales si Camilla Parker Bowles isi unesc, in sfarsit, destinele. Telenovela princiara, relatie scandaloasa cu radacini istorice sau dragoste adevarata care a sfaramat in timp toate piedicile impuse de societate? Cartea "Camilla & Charles", aparuta recent, in traducere romaneasca, la Pro Editura si Tipografie, spune altfel o poveste pe care toata lumea credea ca o cunoaste. Autoarea, Isabelle Rivere, specialista in istoria marilor familii regale, cu precadere in cea a Windsorilor, incearca sa dezlege firul intrigilor de la curte care au insotit saga princiara si sa explice ce i-a tinut impreuna atatia ani pe cei doi indragostiti, patrunzand in secretele si dedesubturile acestei iubiri interzise.

Istoria se repeta

Povestea are radacini in istorie. Strabunicii lor (regele Eduard al VII-lea si Alice Keppel) au fost amanti si indragostiti. Pe atunci nimeni nu a comentat. Nepotii nu au fost la fel de norocosi. Isabelle Rivere incearca sa inlature prejudecatile starnite de aceasta dragoste adulterina, cliseele in care sotia inselata este o inocenta, sotul este plin de cruzime, iar amanta nu are scrupule. Personajele si intriga sunt mult mai complexe decat par la prima vedere, iar in spatele actiunilor lor se afla sentimente puternice si povesti dramatice de viata. Portretele personajelor principale capata autenticitate, sub condeiul scriitoarei. Charles, printul ecologist (preocupat, printre altele, de conservarea satelor sasesti din Romania), a riscat totul pentru iubirea sa: reputatia clanului Windsor, intelegerea cu rudele, increderea viitorilor supusi. La randul ei, Camilla si-a asumat cu discretie rolul femeii din umbra, incercand sa nu apara prea des in public, sa nu epateze prin toalete sau gesturi. Dar presa i-a gasit intotdeauna si nu i-a menajat.

Un lung sir de intrigi si scandaluri

Nu mai sunt tineri, nu (mai) sunt frumosi, au copii si fiecare a trecut printr-o casnicie nefericita. Atunci de ce atata valva pentru o nunta care, oricum, se desfasoara intr-un cadru modest, avand in vedere pozitia sociala? Povestea ar fi fost cu mult mai simpla, daca printul ar fi avut tactul stramosilor sai. Adulterul - demonstreaza Isabelle Rivere - este acceptat la curtea regala, cu conditia sa se intample in secret.

Iar Charles a gresit in repetate randuri. A facut vizite mult prea dese prietenului sau Andrew Parker Bowles, cand acesta nu era acasa. Si-a sunat amanta de pe telefonul mobil. Inregistrarea facuta "intamplator" a starnit un imens scandal de presa, cunoscut sub numele "Camillagate". In convorbirea imprudenta, printul ii marturisea pasional amantei cat si-ar dori sa fie in lenjeria ei intima. Multa vreme, femeile din Marea Britanie au cerut in farmacii "Charles"-uri in loc de... tampoane. Poate cea mai mare greseala a sa a fost insa faptul ca s-a insurat initial cu o femeie pe care nu o putea iubi.

Tangou in patru

Diana visase de mica un print. Divortul parintilor o tulburase intr-atat, incat voia ca partenerul sa ii acopere golul sufletesc. Lipsa afectiunii ii provoca crize nervoase si de bulimie. Charles, la randul lui, nu stia sa isi exprime emotiile si era destul de sensibil, din cauza racelii in care fusese crescut, ca sa se caleasca pentru a purta coroana regala. Si Camilla avusese visuri in copilarie. Idolul sau fusese strabunica, Alice Keppel, favorita regelui Eduard al VII-lea (stramosul lui Charles). Relatia sa cu printul a inceput insa din dorinta de a se razbuna pe Andrew, viitorul sau sot, care o insela. Oricum, nu ar fi fost niciodata acceptata drept mireasa de familia regala pentru ca nu mai era virgina.

Drama se complica pe masura ce trioul inainteaza in varsta. Camilla nu e prea fericita langa sotul usuratic, dar si ingaduitor, acuzat de colegii ofiteri ca avanseaza in functie datorita unei anume prietenii. Andrew Parker Bowles are legaturi stranse cu familia regala si este ofiter de cariera. Nasa i-a fost chiar bunica lui Charles. Diana incepe un razboi al popularitatii cu sotul sau, vrand sa se razbune pe "Rottweiller", cum o numeste in intimitate pe Camilla. Tangoul in trei, uneori patru, este supravegheat cu atentie de presa, cetateni si familia regala. Nu mai exista intimitate. Charles risca sa piarda respectul supusilor, increderea familiei si chiar coroana. A existat un precedent in acest sens. Unul dintre stramosii lui Charles renuntase la tron pentru a se putea casatori cu o actrita.

Sentimentul impotriva ratiunilor de stat

Divorturile celor doua cupluri par sa rezolve o parte din probleme. Urmeaza accidentul tragic al Dianei. Si inca o lovitura de teatru. Unul din valetii care asculta de ani pe la usi il acuza pe printul Wales de molestare sexuala. Iubirea lui Charles si a Camillei pare blestemata. Si, totusi, se intrezareste un deznodamant, macar in aparenta, fericit.

Povestea spusa de Isabelle Rivere se opreste aici. Scopul declarat, acela de a patrunde suficient de adanc in intrigile de la curtea regala, incat sa se inteleaga cum poate rezista o astfel de iubire, a fost atins. Pare greu de crezut ca un barbat care are aproape totul poate iubi o femeie atat de mult, vreme atat de indelungata. Nu este vorba despre o iubire romantica in sensul clasic, nu este o poveste despre plimbari in parc, saruturi si declaratii inflacarate. Dar ce poate fi mai romantic decat dragostea care rezista in pofida tuturor?

"Indragostiti nebuneste unul de celalalt din 1971, viitorul rege si amanta lui au luat o hotarare curajoasa: au ales sentimentele impotriva ratiunilor de stat, iubirea impotriva tuturor! In Camilla & Charles am incercat sa explic ce anume, de aproape treizeci si cinci de ani, le atrage pe aceste doua fiinte una spre alta, intr-un mod atat de irezistibil, incat nimeni si nimic nu reuseste sa le stea in cale. El, printul melancolic, neinteles si tandru, izolat in anticamera puterii. Ea, femeia din umbra, discreta si devotata, care a luptat, a iubit si a suferit in tacere, avand drept singura certitudine aceea de a fi harazita unui destin iesit din comun". Aceasta e concluzia la care ajunge Isabelle Rivere la finalul unei carti ce se dovedeste o lectura pasionanta nu numai pentru amatorii de intrigi si secrete de budoar.

Declaratia care l-ar fi putut costa pe Charles Tronul

Charles: Vreau sa ma simt miscandu-ma pe tine, de sus in jos, inauntru, afara....
Camilla: Oh!
- ... Mai ales inauntru si afara.
- Oh, exact de ce-as avea nevoie in acest moment. (...)
- Stiu ca as avea sentimentul ca traiesc din nou. Nu pot sa suport nici o duminica seara fara tine.
- Oh, Dumnezeule!
- E ca acea emisiune, Start the Week. Nu pot sa incep saptamana fara tine.
- Ti-as reda moralul!
- Da, exact ce faci!
- Si, in felul asta, poti sa rezisti.
- Si, in felul asta, ma simt bine.
- Dar eu? Problema e ca am nevoie de tine de mai multe ori pe saptamana.
- Mmm. La fel ca mine. Am nevoie de tine toata saptamana, tot timpul.
- Oh, Dumnezeule! Nu stiu, as putea trai in pantalonii tai sau ceva de genul asta. Ar fi mult mai usor!
- In ce te-ai transforma? Poate in chiloti? Da, te vei intoarce sub forma unor chiloti...v - Sau, sa ma fereasca Domnul, ca Tampax. asta mi-ar fi norocul!
- Ce prostii spui! Oh, ce idee minunata... (...)
- Oh, scumpule, te doresc acum!
- Adevarat?
- Mmmm.
- Si eu.
- Cu disperare, cu disperare, cu disperare. Oh, m-am gandit numai la tine la Garrowby! (...)

Extrasul face parte dintr-o convorbire telefonica intre Charles si Camilla Parker Bowles, ce a avut loc in 18 decembrie 1989. Inregistrarea a fost facuta de serviciile secrete britanice. Cum-necum, ea a ajuns in mainile mai multor directori de ziare din Marea Britanie si a fost publicata de cateva tabloide. Asa s-a declansat faimosul scandal ce a purtat numele de "Camillagate".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.