Pentagonul a formulat acuzatii impotriva a sase persoane invinuite ca ar fi luat parte la atacurile de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite. Daca vor fi gasiti vinovati, cei sase, care sunt tinuti in detentie la Guantanamo Bay, Cuba, ar putea fi condamnati la moarte.

Comisia care a lucrat la caz a fost de nenumarate ori criticata ca incalca drepturile detinutilor, insa purtatorul de cuvant al Pentagonului, generalul Thomas Hartmann a declarat ca procesul celor sase va fi unul cat se poate de corect.

Generalul Hartmann a spus ca drepturile celor acuzati vor fi respectate in aceeasi masura cu cele ale militarilor americani.

"Scopul nostru este sa avem un proces cat se poate de deschis. Poate ca vor fi si situatii cand vom fi nevoiti sa impunem limite, dar asta se va intampla din cauza unor informatii clasificate."

"Acestea nu pot fi facute publice pentru ca tin de securitatea nationala, de securitatea soldatilor nostri, a celor din aviatie si marina", a declarat Thomas Hartmann.

Analistii spun ca Pentagonul incepe acum un proces care ar putea fi considerat cel mai rasunator din istoria Americii.

Cea mai proeminenta figura dintre cei sase acuzati este Khalid Sheikh Mohammed, considerat unul dintre creierele atacului de la 11 septembrie si un fel de mana dreapta a lui Osama bin Laden.

Alaturi de el, in operatiune s-ar fi implicat Mohammed al Qahtani si Ramzi bin Al-Shibh care ar fi coordonat deturnarea avioanelor care au lovit in plin World Trade Center.

Ei vor fi judecati de un tribunal militar american.

Administratia Bush spera ca, odata cu acest proces, reputatia Statelor Unite de garant al respectarii drepturilor omului si a legilor, va fi restabilita.

Controverse

Procesul incepe insa pe fondul unor acide controverse.

Khalid Sheikh Mohammed ar fi descris el insusi modul cum au fost concepute atacurile in urma carora au murit, in 2001, aproape 3 mii de oameni.

Insa, organizatiile pentru drepturile omului nu sunt sigure ca asa au stat lucurile.

Ele spun ca multi dintre suspectii de terorism detinuti la Guantanamo Bay au fost supusi unor tratamente aproape inumane, cel mai adesea tehnicile de interogare depasind cu mult limitele legalitatii pe care o invoca repetat oficialii de la Casa Alba.

Una dintre cele mai controversate tehnici este aceea a simularii inecului, detinutul fiind tinut cu capul in apa pana aproape de pierderea constiintei in ideea ca va marturisi presupusele fapte de care este suspectat si va depune marturie impotriva colaboratorilor.

Criticii administratiei Bush nu inteleg nici ei de ce, cei sase suspecti nu pot fi judecati de un tribunal obisnuit.

Procesul ar urma sa inceapa in urmatoarele patru luni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.