Tensiunile politice din Kirgizstan continua, dupa cateva zile de acalmie. Ieri Parlamentul de la Biskek a abrogat articolul de lege care acorda imunitate familiei fostului presedinte Askar Akaev.

Presedintele, indepartat de la putere la sfarsitul lunii martie, beneficiaza in acest moment de imunitatea pe care i-o confera Constitutia, dar bunurile sale si ale membrilor familiei sunt la dispozitia cercetarilor pe care le vor declansa noile autoritati de la Biskek. "Fostul presedinte Akaev este un infractor, el a tradat poporul si este imposibil ca familia sa sa-si pastreze privilegiile. El a furat poporul si tara timp de 15 ani si nu il vom lasa sa beneficieze nici de imunitate personala", a declarat noul procuror general, Azimbek Beknazarov, in plenul forului legislativ.

VOT UNANIM

Articolul 4 al Constitutiei, referitor la garantii prezidentiale, se adreseaza doar "primului presedinte" al tarii, adica exclusiv lui Askar Akaev, caruia ii ofera imunitate personala. In plus, de acelasi tratament beneficiaza familia si apropiatii sai, precum si bunurile acestora. Respectivul articol a fost abrogat cu 59 de voturi, doi deputati fiind absenti. In acest moment, pana la amendarea Constitutiei, care sa ridice si drepturile personale ale lui Akaev, acesta beneficiaza, pe langa imunitate, de o suma considerabila acordata de stat pentru intretinere. Fostul presedinte, aflat in prezent in exil la Moscova, si-a dat demisia luni. Joi, Parlamentul de la Biskek a anulat data alegerilor prezidentiale, stabilite pentru 26 iunie, urmand ca acestea sa aiba loc dupa ce se vor aduce amendamente legii fundamentale a tarii, pentru ca viitorul presedinte sa nu se mai poata baza pe o legislatie atat de permisiva.

SIMILITUDINI

Rar termenul de revolutie a avut atata impact ca in cazul kirgiz, relateaza cotidianul Liberation, intr-un articol consacrat "revolutiilor" din unele state ale CSI. Exista totusi un precedent. Cel al naruirii Romaniei celor doi Ceausesti, in 1989, care a permis regimului (si servitorilor-profitori) sa se perpetueze sub o forma doar ceva mai prezentabila, dupa ce a oferit poporului si unui Occident - categoric prea credul - executarea pe ascuns a fostului cuplu prezidential. Impostura, chiar smaltuita cu o veleitate democratica intre 1996 si 2000, a durat 15 ani, sub umbrela lui Ion Iliescu, adauga Liberation.

NEGOCIERE

Akaev si-a "negociat" demisia la sfarsitul saptamanii trecute, la Moscova, cu o delegatie parlamentara a noii puteri de la Biskek, ajungandu-se, conform presei ruse, la un acord referitor la securitatea sa personala. In plus, aceleasi surse vorbeau, la vremea respectiva, si de o intelegere intre cele doua parti legata de garantarea protectiei averii si afacerilor pe care le au familia si apropiatii sai. Opozitia insa a decis ieri sa abandoneze aceasta ultima intelegere pentru ca presedintele demis controleaza prin intermediul familiei sale o mare parte din economia tarii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.