Reprezentari spectaculoase de animale si figuri umane, create in urma cu 6.000 de ani pe stanci din Sahara Occidentala, au fost vandalizate de reprezentanti ai fortelor de mentinerea pacii ale ONU, potrivit timesonline.co.uk., informeaza NewsIn.

Situri arheologice decorate cu picturi si gravuri ce repezentau girafe, bizoni si elefanti au fost desfigurate in ultimii doi ani de personalul misiunii ONU, cunoscuta dupa acronimul francez, Minurso.

Graffiti-uri, unele de peste un metru inaltime, realizate cu vopsea spray folosita pentru parcarea drumurilor, au distrus stancile de la Lajuad, un sit izolat cunoscut drept Muntele Diavolului, care este considerat de populatia locala sahrawi ca un loc sacru de mare semnificatie culturala.

Multi dintre "artistii graffiti" de la ONU si-au semnat si datat lucrarile, dezvaluindu-si astfel identitatea si provenienta. Personalul Minurso stationat in Sahara Occidentala vine din peste 30 de tari. Soldatii monitorizeaza incetarea ostilitatilor intre fortele marocane ocupante si Frontul Polisario, care lupta pentru independenta regiunii.

Un soldat croat a mazgalit "Petar CroArmy" peste o stanca. Urme mari de pigment din pictura rupestra sunt vizibile dedesupt. Un altul a lasat in urma un graffiti in litere chirilice, iar "Evgeny" din Rusia a scris AUI, codul pentru baza Minurso de la Aguanit.

"Mahmoud" din Egipt si-a lasat urma la Rekeiz Lemgasem, iar "Ibrahim" si-a scris numele si numarul peste o pictura preistorica cu o girafa. "Issa", un maior kenyan care s-a semnat si a scris data, tocmai terminase un curs ONU numit "Etica in mentinerea pacii", arata documente aflate in posesia "The Times".

Julian J. Harston, reprezentantul ONU al Secretariatului General al Saharei Occidentale si liderul Minurso, a spus ca este socat de dimensiunea actelor de vandalism. Dupa ce a vizitat doua dintre situri, inclusiv Muntele Diavolului, saptamana aceasta, el a spus ca a fost "ingrozit". "As fi crezut ca unii dintre ei ar avea mai multa minte. Erau ofiteri, nu soldati." ONU va lua masuri impotriva oricaror ofiteri "care au fost destul de draguti sa-si lase cartea de vizita. Vom raporta tarilor care contribuie cu trupe. Ii putem muta".

Dimensiunea daunelor este dezvaluita de un raport al lui Nick Brooks de la University of East Anglia, si Joaquim Soler, de la Universitatea din Gerona, Spania, care a fost transmis miercuri ziarului bruitanic "The Times". Documentul subliniaza "vandalismul deosebuit de grav" si spune ca acesta "pare sa fie in prezent o paractica universala cand personalul Minurso viziteaza situri cu opere de arta pe stanci...

Personalul Minurso s-a simtit indreptatit sa distruga elemente din mostenirea culturala a Saharei Occidentale si a populatiei sahrawis, desi era constient de etica ONU in mentinerea pacii, si incalcand legislatia adoptata prin Conventia pentru protectia proprietatii culturale in cazul conflictelor armate, in 1954.

"Trupele Minurso a jucat un rol major in distrugerea siturilor arheologice, si asemenea personal este implicat si in desfigurarea sistematica a unor situri arheologice valoroase dintr-o zona mare... distrugerile recente de la Lajuad sunt fara precedent", concluzioneaza raportul.

Actele de vandalism vor duce la reluarea dezbaterilor despre comportamentul fortelor ONU de mentinere a pacii, dupa o serie de scandaluri. In luna ianuarie a anului trecut, ONU a recunoscut ca peste 200 dintre soldatii sai au primit sanctiuni disciplinare pentru infractiuni de natura sexuala, inclusiv violuri si abuzuri asupra minorilor, in precedentii trei ani. De asemenea, in luna mai s-a aflat ca soldati pakistanezi au facut comert de arme cu militia congoleza, arata NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.