Serbia s-a alaturat vineri proiectului South Stream - initiat de Rusia - care prevede constructia unei conducte de gaz intre Siberia si Europa de sud.

Contractul dintre Serbia si Rusia include si vanzarea a 51 la suta din pachetul majoritar al companiei petroliere care detine monopolul in Serbia catre gigantul rus Gazprom.

Conducta South Stream va trece si prin Bulgaria, care a semnat cu Rusia un acord similar saptamana trecuta.

Rusia si Serbia au semnat la Moscova un acord care va permite conductei de gaz South Stream sa treaca si prin Serbia.

Intelegerea valoreaza mai multe miliarde dolari si aduce Rusiei o pozitie si mai puternica pe piata europeana a gazului.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ca: "dupa semnarea acestor documente, Serbia devine unul dintre punctele cheie ale sistemului rusesc de distributie a energiei catre sudul Europei, aflat acum in formare."

"Acest sistem este unul de lunga durata, de mare eficienta si - lucrul cel mai important - intareste considerabil securitatea energetica a Serbiei, dar si a intregului continent european", a declarat presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Proiectul South Stream reprezinta o intrare majora a Rusiei chiar pe teritoriul Uniunii Europene, dupa cum a declarat la BBC analistul Iulian Chifu, de la Centrul pentru Prevenirea Conflictelor.

Conducta South Stream ar urma sa aduca gaz din Siberia in Italia si Grecia prin Marea Neagra, trecand prin Bulgaria si Serbia.

Acest proiect este in competitie cu cel european, Nabucco, o conducta care ar urma sa transporte gaz din tarile Asiei Centrale prin Turcia, apoi prin Romania, Serbia, Croatia pana in Austria.

Desi reprezentantii Uniunii Europene spun ca proiectul Nabucco va continua, unii analisti cred ca acest lucru este impiedicat de initiarea proiectului South Stream. O conducta care ar urma sa coste 10 miliarde de euro.

Intelegerea dintre Rusia si Serbia prevede si vanzarea pachetului majoritar al companiei petroliere NIS - care detine monopolul pe piata din Serbia - catre compania rusa de stat Gazprom.

Aceasta afacere ar fi costat 500 de milioane de euro - foarte putin fata de valoare de piata a companiei NIS.

Insa adevarat moneda de schimb este considerata sustinerea Rusiei pentru autoritatile de la Belgrad in problema provinciei Kosovo.

Mai ales in conditiile in care guvernul albanez din Kosovo a anuntat joi ca declararea unilaterala a independentei fata de Serbia este o chestiune de zile.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.