Ucraina se bazeaza pe sprijinul Romaniei pentru aderarea sa la UE si asigurarea stabilitatii la Marea Neagra, dar va continua constructia canalului Bistroe si considera ca drepturile minoritatii ucrainene din Romania ramin neglijate de autoritati. Intr-un interviu acordat ziarului nostru, ambasadorul Teofil Bauer se declara totusi increzator intr-un dialog constructiv intre Kiev si Bucuresti.

Excelenta Sa Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, sustine ca tara sa doreste normalizarea relatiilor cu Romania dupa modelul celor cu Polonia.

"La ora actuala, Polonia este pentru Ucraina unul dintre cei mai consecventi, binevoitori si fideli vecini. In pofida trecutului istoric dificil si contradictoriu din relatiile ucraineano-polone, Kievul si Varsovia au transferat de mult aceasta problema in spatiul cercetarii si discutiilor in cercul savantilor. Prin aceeasi prisma am dori sa privim si relatiile ucraineano-romane, care ar putea deveni o pirghie in plus pentru sustinerea nazuintelor de integrare europeana atit pentru Ucraina, cit si pentru Romania".

Ucraina este cointeresata si de rezolvarea definitiva a crizei transnistrene, cu respectarea suveranitatii statale a Republicii Moldova, deoarece instabilitatea la frontierele sale ii afecteaza direct interesele economice si securitatea nationala.

Nemultumit de regimul ucrainenilor din Romania

Intrebat daca actualul guvern ucrainean mentine "plingerile" celui anterior privind regimul minoritatii ucrainene din Romania, Teofil Bauer a tinut sa precizeze ca "partea ucraineana niciodata nu s-a plins, ci numai a constatat starea reala a lucrurilor". Potrivit datelor furnizate spre exemplificare de Ambasada Ucrainei, cei 61.400 de ucraineni din Romania au un singur liceu, la Sighetu Marmatiei, unde numai o parte din materii sint predate in limba ucraineana, in timp ce romanii din Ucraina, in numar de 140.000, au 94 de scoli, cu predare integrala in romana. De asemenea, in Romania se difuzeaza o singura emisiune TV in ucraineana pe trimestru (30 de minute) si una de radio (15 minute), in timp ce in Ucraina emisiunile TV in limba romana cuprind peste 450 de ore pe an, iar cele radio, 356 ore/an.

Constructia canalului Bistroe va continua

Ucraina va continua constructia canalului Bistroe, "pe baza strictei respectari a cerintelor legislatiei nationale, precum si a normelor si standardelor de drept international. Sintem dispusi sa continuam cooperarea cu organizatiile internationale respective, precum si cu Romania, ca stat vecin. Desigur ca toate acestea trebuie facute impreuna cu luarea de masuri pentru protejarea mediului si a echilibrului ecologic", a precizat Bauer.

In privinta Insulei Serpilor, Ucraina considera ca aceasta "este teritoriul Ucrainei, care, ca stat suveran, are toate drepturile de a stabili statutul si de a exercita dupa propria judecata amenajarea administrativa si social-economica a tuturor paminturilor sale. Referitor la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale ambelor state in Marea Neagra, Ucraina este deschisa, ca si pina acum, fata de reglementarea acestei chestiuni la nivel bilateral, ce nu exclude rezolvarea problemei in cauza pe o cale civilizata, in special prin intermediul Curtii Internationale de la Haga."

"Sint convins ca schimbarile politice care au avut loc atit in Ucraina, cit si in Romania, scopurile si responsabilitatile politicii externe identice pe care le au ambele tari in activitatea lor de asigurare a pacii regionale, a securitatii si stabilitatii ne dau temeiuri sa speram la un progres in relatiile noastre bilaterale, la ridicarea acestora la nivelul adevaratei bune vecinatati europene, careia ii sint proprii increderea reciproca, sinceritatea, disponibilitatea pentru un dialog constructiv si civilizat", a concluzionat ambasadorul Ucrainei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.